E vremea să luptăm cu cenzura impusă de socialiștii de la Facebook! Guvernul polonez de dreapta ne-a arătat cum


E vremea să luptăm cu cenzura impusă de socialiștii de la Facebook! Guvernul polonez de dreapta ne-a arătat cum

Sunt unul dintre zecile de mii de cetățeni de pe această planetă care se bat pentru democrație, au convingeri de dreapta și care au fost cenzurați, mișelește, de păpușarii roșii de la Facebook. Am fost hărțuit sistematic și blocat pentru că: am criticat China comunistă, am militat pentru scoaterea PSD în afara legii și fiindcă am susținut administrația Trump.

Din 2012 până în 2020, mi-am construit, pe Facebook, un profil de antreprenor cu convingeri de dreapta, susținător ferm al libertății de expresie, dar și al valorilor creștine. Pas cu pas, am ajuns să am aproape 100.000 de urmăritori. În ultimii doi ani, Facebook a început tot mai des să-mi impună diverse restrângeri ale dreptului de a publica. În final, m-a blocat pe termen lung, fără explicație. 

Știu că nu sunt un caz singular. În timp ce trolii ruși și cei ai comuniștilor chinezi își fac de cap pe Facebook, cetățenii care se bat pentru democrație și oamenii de dreapta sunt cenzurați. În Vietnam, Facebook a ajutat regimul comunist, blocând conturile dizidenților. În Statele Unite, articolele care dezvăluiau afacerile dubioase ale familiei Biden au fost cenzurate. Cine lua decizia cenzurării acestor mesaje? Un domn care a fost consultant al Partidului Democrat.

O să mi se spună: Facebook e o structură privată, vă oferă gratuit o platformă de exprimare. Fals. Facebook deține o poziție de cvasi-monopol – a cumpărat nenumărate alte platforme care ofereau posibilitatea exprimării unor opinii politice, de la Twitter la Instagram și WhastApp – și face bani buni de pe urma celor care scriu, gratuit, pe rețelele sociale. Mai mult, compania s-a folosit în mod incorect de datele colectate de la cei care foloseau rețeaua, le-a vândut în scopuri publicitare, iar o parte din informații au ajuns la Rusia lui Putin – după cum ne-a arătat scandalul Cambridge Analytica. 

Desigur, acum se lucrează la platforme alternative, dar va dura timp până când ele vor avea impactul Facebook/ Twitter. 

De aceea îi chem pe cetățenii români, mai ales pe cei de dreapta, să învețe lecția guvernului Poloniei și să inițieze o lege anti-cenzură, care să taie ghearele prea lungi ale cenzorilor de la Facebook și Twitter. Ce face Polonia? Mulțumită colegilor de la Podul, avem o sinteză foarte bună a inițiativei guvernului de la Varșovia:

- va fi creată o instanță specială pentru libertatea de exprimare unde utilizatorii de internet vor putea depune plângeri împotriva eliminărilor postărilor de pe rețelele sociale și alte platforme online

- rețelelor de socializare nu li se va permite să elimine conținut sau să blocheze conturile dacă conținutul de pe acestea nu încalcă legislația poloneză. 

- în cazul eliminării sau blocării unor postări poate fi trimisă o plângere platformei, care va avea la dispoziție 24 de ore pentru a o lua în considerare. 

- în termen de 48 de ore de la luarea deciziei utilizatorul va putea depune o petiție la instanță pentru returnarea accesului, iar instanța va analiza plângerile în termen de șapte zile de la primire. 

- când instanța specială se va pronunța în favoarea reclamantului și serviciul de internet nu va respecta hotărârea, aceasta va putea da serviciului de internet o amendă de până la 1,8 milioane euro, impusă de Oficiul pentru Comunicații Electronice.

România poate copia și adapta această lege! Președintele Trump începuse și el o campanie legală împotrova cenzurii de pe marile rețele sociale, dar ordinul său executiv a fost imediat atacat în Justiție. România nu trebuie să aștepte un semn din Statele Unite, mai ales acum, când stânga pare că se va instala la Casa Albă, după ce a fraudat alegerile. 

Luptând cu cenzura impusă de monopolul lui Zuckerberg ne apărăm libertatea de exprimare. Noi, românii, după ce am fost ținuți 45 de ani sub ocupația de facto a comuniștilor ruși, știm să prețuim această libertate. O prețuim poate chiar mai mult decât cei care trăiesc de sute de ani în democrație, fiindcă știm ce se întâmplă când o pierzi. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.