Intelectualii de dreapta refuză invitația de a se înscrie în AUR: "Un grup de lătrăi care propagă național-ceaușismul și colectivismul de grotă / Cred în transformarea apei în vin și a vinului în sânge, nu a drojdiei în aur / Port mască, nevrednicul de mine"


Intelectualii de dreapta refuză invitația de a se înscrie în AUR: "Un grup de lătrăi care propagă național-ceaușismul și colectivismul de grotă / Cred în transformarea apei în vin și a vinului în sânge, nu a drojdiei în aur / Port mască, nevrednicul de mine"

Șeful senatorilor AUR, Sorin Lavric, a lansat o invitație către intelectualii de dreapta pentru a se alătura partidului din care face parte: "Îi rog pe intelectualii de dreapta, adversari pînă de curînd în aceste alegeri, a căror decepţie după alegeri le-o înţeleg, să-şi revină de pe urma şocului şi să privească la viitor. Vreţi o Dreaptă unită care să dreneze mlaştina castei politice? Puteţi să ieşiţi din amărăciunea unei dezamăgiri de moment spre a pune umărul la o renaştere în spirit? Voi, Mihai Neamţu, Mircea Platon, Adrian Papahagi, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Radu Paraschivescu, puteţi fi lîngă noi, pentru binele României? Voi, Pompiliu Diplan, Iulian Capsali, Răzvan Codrescu, Răzvan Bucuroiu şi toţi oamenii de dreapta, pe care vă am la suflet fiindcă sîntem din aceeaşi stirpe, puteţi să intraţi într-o mişcare menită a schimba din temelii falanga politică? Tu, Victor Roncea, poţi să te dezbari de obsesii pentru a înţelege că Dreapta nu se clădeşte pe diatriba sterilă împotriva lui Liiceanu, Patapievici şi Boia? Vreţi concordie întru Hristos sau vreţi discordie întru nimicul urii? Ce vreţi? Să fierbem la infinit în otrăvuri meschine, sau să ridicăm condiţia de român creştin la un prag de mare elevaţie?".

Nu a trecut mult timp până au apărut primele refuzuri privind invitația lansată de Lavric. Politologul Cătălin Avramescu, profesor al Facultății de Științe Politice în cadrul Universității București, a avut un mesaj dur la adresa AUR, subliniind că partidul cu pricina nu este de dreapta, ci de extremă stânga, mai precis o formațiune național-ceaușistă. 

"Aud că unul dintre membrii grupării AUR crede că eu m-aș putea alătura acestei bande. Rareori mi-a fost dat să aud o gogomănie mai mare. Pur și simplu, individul nu știe ce vorbește.

Scriu de mai bine de douăzeci de ani împotriva national-ceausismului și a colectivismului de grotă pe care îl propagă acest grup de lătrăi, pentru care nu am decât un mesaj: cântați la altă masă!", a scris Avramescu pe Facebook. 

De asemenea, intelectualul conservator pro-occidental Adrian Papahagi a transmis că are o părere execrabilă despre George Simion și implicit AUR. "Cred în transformarea apei în vin și a vinului în sânge, nu a drojdiei în aur", a zis Papahagi, refuzând invitația lansată de Lavric, în legătură cu care a reliefat că l-a auzit la un moment dat criticând injust UE. 

"L-am întâlnit o singură dată pe intelectualul din AUR, dl. Sorin Lavric: la o conferință clujeană unde îl însoțeam pe vechiul meu prieten, Radu Preda. Dl. Lavric critica vehement și injust UE, eu am apărat-o. Nu mai comunicaserăm până atunci, n-am mai comunicat de atunci.

Aflu ieri că dl. Lavric mă invită în AUR. Hahaha, cât de puțin mă cunoaște! AUR e ultimul loc unde aș putea fi găsit. Oricum, am încheiat-o de mult cu politica și mai accept să-mi alătur numele doar unora de la care nu pot avea surprize neplăcute (de pildă, Shakespeare). Părerea mea despre George Simion și AUR e execrabilă. Sunt creștin și cred în transformarea apei în vin și a vinului în sânge, nu a drojdiei în aur.

Ca să închei acest subiect, mai aflu că USR (Uniunea Scriitorilor, nu cea a Salvatorilor) l-a exclus prompt pe dl. Lavric, descoperindu-i acum scrierile. Cât curaj, câtă promptitudine, câtă vigilență!  

Dl. Lavric, care a scris remarcabil despre Noica, a exprimat probabil și destule gogomănii, unele benigne, altele mai jenante. Nu pot să nu remarc, totuși, că Varujan Vosganian e în continuare în conducerea USR, deși a făcut o politică abjectă și are condamnări penale.

Va fi multă confuzie în următorii ani. Mă bucur că am rămas liber: așa nu trebuie să mă înscriu în delirul colectiv al unora sau al altora", a completat Papahagi. 

La rândul său, scriitorul Radu Paraschivescu a refuzat invitația lansată de Lavric: "Nu vreau să fac parte din niciun club dispus să mă accepte ca membru", a spus cândva Groucho Marx. Cu mai puţin umor, declin invitaţia de înscriere în A.U.R. pe care mi-a făcut-o Sorin Lavric ieri, într-un text apărut în "Q Magazine". Lucrurile care ne despart sunt mai multe decât cele care ne apropie. Pe lângă asta, port mască, nevrednicul de mine".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.