Erdogan, primit ca un erou ”eliberator” la Baku, în Azerbaijan. Războiul cu Armenia a fost câștigat, de fapt, de Turcia. O explozie a cultului personalității


  • ACP
  • Dec 9, 2020 17:46
  • 2206
Erdogan, primit ca un erou ”eliberator” la Baku, în Azerbaijan. Războiul cu Armenia a fost câștigat, de fapt, de Turcia. O explozie a cultului personalității

Președintele turc Erdogan a sosit miercuri la Baku, unde a fost primit cu garda de onoare și de un număr mare de oficiali de rang înalt, pe aeroportul Heydar Aliyev, decorat special cu steagurile Azerbaijianului și Turciei pentru această ocazie. 

În vizita care urmează să țină două zile președintele turc va participa la parada victoriei ce va avea loc pe 10 decembrie, va vizita mormântul fostului președinte Haydar Aliyev, își va aduce omagiile militarilor căzuți în războiul din Nagorno Karabah, la cimitirul martirilor din Baku și, evident, se va întâlni cu președintele azer Ilham Aliyev. 

Erdogan participa însă, în realitate, la parada victoriei sale, a războiului câștigat cu susținerea masivă a Ankarei, la ordinele sale. Dronele turcești, tehnica militară de ultimă oră trimisă de armata turcă și mercenarii aduși din nordul Siriei au făcut posibilă victoria rapidă a trupelor azere în Nagorno-Karabah. 

Pe lângă toate acestea a contat mult și susținerea internațională necondiționată oferită de Ankara și aliații săi. Potrivit Agenției Anadolu (AA), azerii văd participarea lui Erdoğan la paradă ca o manifestare a fraternității și solidarității dintre cele două țări și așteaptă cu nerăbdare participarea președintelui turc la viitoarea paradă a victoriei militare, pentru a sărbători eliberarea Nagorno-Karabakh după trei decenii de „ocupație armeană”

Străzile din Baku au fost împodobite cu steaguri turcești și azere pentru a celebra victoria, în timp ce alte pregătiri sunt în desfășurare pentru paradă. 

Presa turcă nu a pierdut prilejul de a valorifica momentul în favoarea cultului personalității președintelui turc, prezentând mulțumirile aduse de azeri lui Erdogan pentru susținerea oferită în cele 44 de zile de război. Akif Așırlı, redactor-șef al cotidianului Șark din Azerbaidjan, a declarat că Turcia a contribuit la victoria azerilor din Nagorno-Karabakh stând întotdeauna lângă Baku în eforturile sale de a elibera teritoriile ocupate.

„Erdoğan își va vizita propria patrie. Vizita sa este o sărbătoare pentru Azerbaidjan”, a spus el, insistând că prezența lui Erdoğan și a unor membri ai guvernului turc la parada este o, cităm întocmai, „sursă de mândrie” – sursa AICI

Deși președintele azer Aliyev e prezentat la rândul lui de presa azeră ca marele erou al războiului câștigat, atât azerii cât și turcii știu bine că războiul cu armenii este de fapt războiul câștigat de Erdogan. 

Turcii nu au prea multe motive de sărbătoare, în condițiile în care țara lor suferă financiar din cauza aventurilor economice în care și-a băgat președintele turc țara, dar pentru Erdogan și naționaliștii care îl susțin momentul acesta e unul extraordinar – după ani de zile de implicare în Siria, Irak, Libia, dar și de încercări de a câștiga teritorii în Marea Mediterană, Erdogan are în sfârșit un război câștigat. Un război după care nu ar fi de mirare ca președintele turc să fie numit „Eliberatorul” de susținătorii lui.

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.