Progresiștii au acum ocazia să vadă în AUR cum arată antimodernismul, antioccidentalismul, naționalismul, legionarismul și ortodoxismul de anii ’30


Progresiștii au acum ocazia să vadă în AUR cum arată antimodernismul, antioccidentalismul, naționalismul, legionarismul și ortodoxismul de anii ’30

AUR este simetric cu USR. Același scor de lansare, aceiași patroni invizibili, dar altă grupare. A apărut tot din senin, iar acum niște seminecunoscuți se vor trezi parlamentari. Unul reprezintă zona progresistă din servicii (dar și din societate), celălalt, cea tradiționalistă.

Un partid nou se construiește pe o revoltă. În cazul USR, acum patru ani: revolta oamenilor din orașele mari împotriva corupției, bădărăniei, imposturii și subdezvoltării patronate de PSD. În cazul AUR: revolta „marginalilor majoritari" față de un establishment care îi exclude și-i batjocorește.  

Din păcate, aroganța și ura antiortodoxă abia disimulată a lui Iohannis și a USR+ au alimentat frustrarea multor ortodocși. Din păcate, unii preoți și ierarhi sprijină probabil acest partid care, deși este narodnicist, antimască, antioccidental este sincer pro-Biserică, și mai ales pro-BOR. Dacă va sprijini fățiș acest partid, BOR va fi asociată cu trecutul, cu izolarea, cu ostilitatea față de dezvoltare, modernitate și Occident și va fi și mai marginalizată, ridiculizată de cei care vor modernizarea României.

În anii care vin, radicalismul globalist USR+ și cel narodnicist AUR se vor hrăni reciproc. USR+, prin isterici ca Caramitru etc. vor spune: „vedeți, BOR=Moscova, trecut, primitivism, antioccident". AURiții vor spune: „vedeți, UE e Sodoma și Gomora, noi suntem colonie, vor să ne fure și identitatea, să ne interzică credința, să ne închidă bisericile”.

Poziția intelectualilor creștin-ortodocși, deschiși înspre lume, occidentalizați, ancorați în tradiția națională fără crispări naționaliste și în cea europeană fără maimuțăreli stângiste va fi și mai complicată, fiindcă va trebui să demonteze ambele narațiuni – și ambele au un sâmbure de adevăr, frustrări și năzuințe legitime, sufocate însă de radicalism, isterie și utopisme (progresiste sau tradiționaliste).

Asta e, veți găsi aici aceeași conștiință liberă și lucidă, care va expune derivele unora și ale celorlalți.

Sigur, cei care au batjocorit dinspre partea „progresistă” oameni ca mine, care apărau buna tradiție, valorile națiunii și ale europenității noastre, credința creștină și cultura înaltă au acum ocazia să vadă cum arată antimodernismul, antioccidentalismul, naționalismul, legionarismul și ortodoxismul de anii ’30.

În ce-i privește pe Ponta și Băsescu, sunt relicve ale unor războaie trecute, care nu mai interesează pe nimeni. Despre asta, în pauza următoare sau după cursuri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.