Apocalipsa dosarelor penale: clanul Stănescu, mână de ajutor din partea CCR. Hotărârea instanței


Apocalipsa dosarelor penale: clanul Stănescu, mână de ajutor din partea CCR. Hotărârea instanței

Cad dosarele penale precum popicele din cauza deciziilor CCR. Ultimul caz, semnalat joi de jurnalistul Alex Costache pentru g4media, este referitor la dosarul clanului Stănescu. La data de 22.10.2018, procurorii DIICOT din Iași au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaţilor Marcu Cornel, Stănescu Daniel zis Mureș, Stănescu Bogdan zis Cezar, Stănescu Dragoș zis Ciorpan, Moroșan Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit DIICOT, reprezentanții unor topitorii de aur, magazine de bijuterii și case de amanet colectau aur, îl topeau și exportau lingouri în Italia și Germania. Aceștia ar fi apelat la clanul Stănescu ca să facă rost de aur și de facturi fictive de la firme – fantomă astfel încât să își deducă cheltuielile, să își diminueze impozitul pe profit și să ceară rambursarea TVA.

"Liderul grupării, inculpatul Marcu Cornel prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur. Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii, jud. Iaşi (nivelul II). Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA și a impozitului pe profit precum și solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.

De asemenea, inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian, administratori ai societăților beneficiare SC Sodo Migliori România SRL și SC Sodo Migliori International SRL, au înregistrat în contabilitatea societăților, în mod fraudulos achiziţii de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur, purtătoare de TVA în condițiile în care, deși aveau o vechime în activitate de peste 10 ani (în cazul SC Sodo Migliori România SRL), achiziția de metale prețioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur era organizată, potrivit reglementărilor în vigoare, prin aplicarea taxării inverse", precizau procurorii DIICOT. 

Totodată, la data de 22 octombrie 2018, autoritățile au efectuat un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia, ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și au fost instituite sechestre pe imobile și autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.

Dar iată că acum, în baza deciziilor CCR în legătură cu neconstituționalitatea protocoalelor dintre SRI și Parchet, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Iași a exclus probele DIICOT obținute cu ajutorul SRI. Mai mult decât atât, instanța a constatat și "neregularitatea" rechizitoriului semnat de procurorul Mihai Popa de la DIICOT Iași și a acordat parchetului un termen de 5 zile ca să remedieze problemele, să elimine probele și să spună dacă "menţine dispoziţia de trimitere în judecată" sau solicită restituirea dosarului.

Ce a eliminat instanța: "Admite excepţia nulităţii absolute a actelor de punere în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate şi, după caz, prelungite, menţionate în cuprinsul actului de sesizare (…):

– procesul verbal întocmit la data de 03.11.2014, de redare a convorbirilor telefonice interceptate în baza autorizaţiei nr. 68/12.03.2013 emisă de Tribunalul Alba şi prelungită în baza Încheierilor nr. (…)

– procesul verbal întocmit la data de 03.11.2014, de redare a convorbirilor telefonice interceptate în baza autorizaţiei nr. 76/26.03.2013 emisă de Tribunalul Alba şi prelungită ulterior în baza încheierilor nr. (…)

Dispune excluderea juridică, din materialul probator, a tuturor proceselor verbale de consemnare a activităţilor de supraveghere tehnică menţionate anterior şi excluderea materială, prin îndepărtarea de la dosarul cauzei a tuturor mijloacelor de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică enumerate anterior", a dispus judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Iași pe 18 noiembrie 2020. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.