SERVICIILE SECRETE îl lasă în ofsaid pe Igor Dodon. Cu două zile înainte de prezidențiale, SIS îl contrazice pe „kuliokar”: „Mobilizarea din Diaspora nu are nicio conexiune cu politicieni și partide”


SERVICIILE SECRETE îl lasă în ofsaid pe Igor Dodon. Cu două zile înainte de prezidențiale, SIS îl contrazice pe „kuliokar”: „Mobilizarea din Diaspora nu are nicio conexiune cu politicieni și partide”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS), condus de Alexandr Esaulenco (foto) a constatat o mobilizare în Diaspora în ceea ce privește participarea la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Cu toate acestea, SIS nu a identificat transportarea organizată a alegătorilor contra plată sau transportul acestora pentru a favoriza un candidat sau altul, „cu mici excepții latente”. 

Aceste lucruri sunt cuprinse într-o evaluare SIS trimisă Comsiei Electorale Centrale (CEC) de la Chișinău, publicată de „Jurnal TV”. (Vezi AICI documentul) SIS nu exclude ca cineva, intenționat, să manipuleze cu rea-credință votul din Diaspora. 

Evaluarea SIS îl contrazice pe Igor Dodon, președintele în exercițiu,  care susține că votul din Diaspora a fost fraudat. Documentul SIS conține postări de pe Facebook ale cetățenilor moldoveni stabiliți în diferite țări, care au publicat mesaje prin care anunță că au câteva locuri libere în mașină și ar putea să ia cu ei persoane care vor să meargă la vot.  

În evaluare se mai spune că lipsesc elementele de condiționare a votului cu excepția îndemnurilor latente. Mai mult SIS „nu exclude scenariul manipulării cu rea-credință a informațiilor și circumstanțelor în vederea înscenării denaturate a unor așa-zise acțiuni de transportare ilegală”. În același timp organizarea transportul este lipsit de unele facilități față de votarea acasă.

Inițiatorii modibilizării sunt activiști, simpatizanți ai unor politicieni, precum și administratorii și șoferi ai unor firme de transport, se mai spune în document, menționându-se și oferirea transportului contra-plată de către firme de transport care însă, potrivit SIS, nu au nicio conexiune cu politicieni și partide.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.