VIDEO De-a dreptul ridicol. Firea se folosește de argumentele PNL pentru a apăra PSD pentru faptul că NU a mărit pensiile anual cu mai mult de 10% când se afla la guvernare


VIDEO De-a dreptul ridicol. Firea se folosește de argumentele PNL pentru a apăra PSD pentru faptul că NU a mărit pensiile anual cu mai mult de 10% când se afla la guvernare

Fostul primar al Capitalei, pesedista Gabriela Firea, s-a folosit miercuri de argumentele PNL pentru a enunța motivul pentru care guvernele PSD nu au crescut anual pensiile cu mai mult de 10%. Concret, Firea a spus că PSD, când a fost la guvernare, a crescut pensiile într-un mod sustenabil fără a pune în pericol bugetul. În acest context, un jurnalist i-a atras atenția că la acea vreme guvernele PSD spuneau că era creștere economică. 

"Întotdeauna noi am crescut și tocmai pentru a dovedi faptul că nu vrem să punem în pericol bugetul, întotdeauna am avut etape sustenabile pentru creșterea pensiilor, astfel încât să nu se creeze dezechilibre în cadrul bugetului", a zis Firea. 

Declarația Gabrielei Firea este de-a dreptul hilară, în condițiile în care, în plină criză generată de epidemia COVID-19, PSD i-a reproșat Guvernului Orban că nu mărește pensiile cu 40%, o creștere totalmente nesustenabilă. Amintim că judecătorii CCR vor dezbate pe 25 noiembrie sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetară instrumentată de PSD, care include majorarea pensiilor cu 40%, nu cu 14%, aşa cum decisese Executivul.

Jurnalist: În legătură cu postarea dvs. de ieri, legată de pensii, e un subiect mai mult decât pertinent pentru că, într-adevăr, în România problema pensiilor este una reală și, din păcate, suntem pe locul care suntem. În România, în ultimii opt ani, am avut creștere economică. Anul ăsta previziunea e una negativă. De ce în ultimii opt ani, din care șase ani au fost guverne social - democrate, nu a crescut niciodată pensia cu mai mult de zece procente?

Firea: Este interpretarea dumneavoastră…

Jurnalist: Sunt datele INS.

Firea: Dacă m-ați întrebat, lăsați-mă să spun punctul de vedere și dumneavoastră îl luați sau nu în considerare. Dacă vreți dumneavoastră să spuneți trei fraze și un cuvânt să mă opriți nu știu dacă este bine și pentru informarea dumneavoastră și pentru, în general, ideea de dialog. Noi am solicitat întotdeauna, nu doar acum, ci și când am fost la guvernare și când am fost în opoziție, ca drepturile cetățenilor români să fie respectate și în momentul când am avut guvernarea împreună cu alți aliați am avut de fiecare dată grijă să creștem alocațiile, să creștem pensiile și am și arătat sursele de finanțare și au fost sustenabile și în toate perioadele de guvernare sub nicio forma nu am blocat bugetul național. Nu am tăiat investițiile majore, ca să facem aceste lucruri de bun simț și care, așa se procedează în întreaga lume civilizată. Numai în România alocațiile și pensiile sunt considerate de către o parte dintre cei care privesc și analizează piața publică ca fiind neimportante, ca fiind pomeni. Noi întotdeauna, când a fost la guvernare, am găsit soluții echitabile pentru întreaga societate. (vorbește în continuare de majorările salariale din perioada PSD și de faptul că actualul Guvern se împrumută, evitând însă răspunsul direct, n.r.).

Jurnalist: Întrebarea mea era de ce nu a crescut pensia cu mai mult de 10 procente anual.

Firea: Întotdeauna noi am crescut și tocmai pentru a dovedi faptul că nu vrem să punem în pericol bugetul, întotdeauna am avut etape sustenabile pentru creșterea pensiilor, astfel încât să nu se creeze dezechilibre în cadrul bugetului. Și totodată vârstnicii din România, părinții, bunicii noștri să simtă că sunt respectați după o viață de muncă. Nu e normal să avem grijă de ei? Văd și eu anumite comentarii că cumva ar vrea ca părinții și bunicii noștri să fie aruncați direct în sărăcie, umilință, fără medicamente, alimente de strictă necesitate…

Jurnalist: Conform INS, în 2016 pensia medie a fost în România de 948 RON, în 2019 pensia medie a fost de 1292 RON. În trei ani de zile o creștere cu 350 RON a pensiei.

Firea: Vă rog frumos, dacă mai aveți și alte întrebări…

Jurnalist: Păi, asta e întrebarea, vi se pare suficient?

Firea: Eu trebuie să ajung la un eveniment.

Vedeți video de la 19:00:



Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, duminică seara, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, că pensiile vor crește și în anii viitori, dar în funcție de posibilitățile bugetare, pe care până la finalul anului le va analiza și prezenta ministrul Finanțelor.

"Acest guvern este corect, este o echipă formată din oameni corecți. Pensiile vor crește și anii viitori. Vor crește în funcție de posibilitățile bugetare și ministrul Finanțelor ne va da la finalul anului o situație clară a încasărilor la buget pentru anul în curs. Noi am făcut o creștere în acest an, un an dificil, extraordinar de dificil și cred că și eu și cei care ne urmăresc văd ceea ce se întâmplă în acest moment în România, în Europa, peste tot în lume, acolo unde economia este afectată în mod evident și încasările la buget suferă. Prin urmare, noi am decis să facem totuși o creștere a pensiei în limita posibilităților bugetare, deși nicio țară membră a UE nu a făcut acest lucru pentru că s-au temut de imposibilitatea de acoperire a acestor costuri și pentru că ele însele, țările respective, au fost profund afectate de efectele pandemiei. Noi am înțeles nevoile pensionarilor și am făcut această creștere", a declarat Alexandru. (sursa: g4media

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.