DOCUMENTE Lovitură nimicitoare pentru Dodon: generalul torționar Petru Corduneanu, implicat în Operațiunea Bahamas! Culisele unui împrumut cu adresă


DOCUMENTE Lovitură nimicitoare pentru Dodon: generalul torționar Petru Corduneanu, implicat în Operațiunea Bahamas! Culisele unui împrumut cu adresă

Deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) continuă la pas, pe Facebook, seria dezvăluirilor privind Operațiunea Bahamas și dubioasele împrumuturi regizate de liderii PSRM pentru a ascunde urma banilor trimiși din Rusia.   

Generalul torționar, rusofil și socialist Petru Corduneanu – unul dintre cei mai apropiați tovarăși ai lui Igor Dodon, care l-a făcut general și l-a uns la șefia Serviciului de Pază și Protecție de Stat (SPPS) – este implicat până peste cap în păienjenișul de împrumuturi (nedeclarate conform legii) care avea scopul acoperirii Operațiunii Bahamas, când infractorul Dodon și anturajul său penal au spălat banii primiți din Rusia și i-au pompat în campania pentru prezidențiale din 2016. Dar și într-o serie de buzunare aferente. 

Podul.ro vă prezintă acuzațiile deputatului Iurie Reniță:

”Socialistul Petru Corduneanu – din Bahamas până pe muntele Athos

După cum v-am informat anterior, împreună cu deputatul Octavian Țîcu am expediat Autorității Naționale de Integritate (ANI) o sesizare oficială, prin care am cerut să fie investigată implicarea fostului deputat PSRM, generalul Petru Corduneanu, actualmente director-adjunct al Serviciului de Pază și Protecție de Stat (SPPS), în spălarea de bani din Rusia prin filiera Bahamas. Dincolo de activitatea acestuia în poliție și implicarea lui în evenimentele de la 7 aprilie 2009 în calitate de torționar, Petru Corduneanu figurează printre cei mai generoși sponsori ai PSRM. 

Astfel (conform site-ului avere.md) în anul 2014, când a candidat pentru funcția de deputat în Parlament, acesta a făcut ca persoană fizică o donație pentru PSRM cu adevărat impresionantă – tocmai 271.500 lei! De asemenea, pe 11 aprilie 2016, colonelul Corduneanu a semnat un contract de împrumut de 500.000 lei de la faimosul SRL ‹Exclusiv Media›, avându-l ca fondator pe colegul său de partid Corneliu Furculiță. 

Un detaliu foarte interesant și mai puțin explicabil: acea jumătate de milion de lei din împrumut nu mai apare integral în dispoziția de plată din 21.04.2016 în suma de doar 235.000, primită de Petru Corduneanu. Deoarece în 2016 colonelul Corduneanu și-a procurat un automobil Skoda Superb la un preț fantastic de doar 10.000 lei/500 euro (!!!), putem presupune că, poate, i-au trebuit ceva bani, din acel jumătate de milion de lei, pentru diverse procurări sau donații nedeclarate pentru partidul îndrăgit, PSRM, fără a mai fi menționate în declarația de avere pentru anul 2016.

Nu intenționăm să substituim ANI, Procuratura, Fiscul, poliția și alte structuri de investigare și constatare a ilegalităților, ci insistăm ca acestea să clarifice unde au dispărut și în ce scopuri au fost utilizați banii din împrumutul de jumătate de milion de lei de la SRL-ul socialist ‹Exclusiv Media› și dacă actualul general SPPS Pentru Corduneanu a mai făcut și alte împrumuturi sau donații pe care nu le-a menționat în declarațiile de avere în calitatea sa de consilier municipal PSRM și de deputat socialist în Parlament, ambele funcții de demnitate publică.

Totodată, nu cunoaștem care au fost faptele și motivele reale pentru care fostul colonel, fostul consilier municipal socialist și fostul deputat PSRM a fost avansat anul acesta în grad de general de către șeful său de partid și de stat Igor Dodon. Poate pentru generoasele sale donații pentru PSRM, poate pentru organizarea numeroaselor vizite ale lui Igor Dodon și a ortacilor socialiști pe muntele Athos, poate pentru contrabanda diplomatică (cu peste 2 tone de vin, 12 covoare, icoane și alte lucruri) tot pe muntele Athos, poate drept răsplată pentru că a bătut-o pe ex-deputata Valentina Cușnir și a maltratat tinerii pe 7 aprilie 2009? 

Un lucru, însă, este cert: actualul general și șef-adjunct al SPPS-ului este unul dintre cei mai apropiați și influenți tovarăși și subalterni ai lui Igor Dodon. Dincolo de aspectele morale și juridice ce vizează acțiunile colonelului Petru Corduneanu în evenimentele din 7 aprilie 2009, pe noi și pe cetățenii noștri ne interesează, de această dată, să aflăm adevărul despre împrumuturile și donațiile acestuia din perioada deținerii unor funcții de demnitate publică – consilier municipal socialist și deputat PSRM în parlament. Răspunsul urmează să-l aflăm de la ANI și Procuratura Generală urmare sesizării noastre din 06.11.2020 (rugăm se vedeți anexele).

PS: Solicităm să distribuiți cât mai mult această postare. Poate ajunge și pe meleagurile atât de îndrăgite de Igor Dodon și de generalul Petru Corduneanu – pe muntele Athos și tocmai in Bahamas!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.