EXCLUSIV Germania încearcă să blocheze candidatura lui Cristian Diaconescu la șefia OSCE. România nu renunță la candidatul său. Marea Britanie susține poziția Bucureștiului


EXCLUSIV Germania încearcă să blocheze candidatura lui Cristian Diaconescu la șefia OSCE. România nu renunță la candidatul său. Marea Britanie susține poziția Bucureștiului

Numirea unui nou secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se dovedește, încă o dată, un proces în care marile puteri încearcă să-și impună candidații, uneori prin negocieri mai mult sau mai puțin amiabile.

Pentru această poziție concurează românul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și fost șef al Administrației Prezidențiale, și nemțoaica Helga Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Acțiune Externă (EEAS) din cadrul Comisiei Europene.

Motiv pentru Germania să-și folosească toate pârghiile de putere pentru a o impune pe Schmid.

Potrivit unor surse din mediul diplomatic de la București, consultate de Podul.ro, Germania face mari presiuni asupra Albaniei, țară care deține președinția anuală a OSCE, pentru a-și atinge scopul.

Albania este în plin proces de deschidere a negocierilor de aderare la UE și este extrem de atentă la dorințele Berlinului, extrem de influent în acest proces.

La recomandarea nemților, Albania le-a cerut celor 57 de țări membre OSCE să își exprime opțiunea față de unul din cei doi candidați, pentru a grăbi procesul de instalare a Helgăi Maria Schmid în funcția de secretar general, au declarat sursele citate.

De altfel, Schmid a câștigat acest „sondaj” în fața lui Diaconescu, pentru că, fiind în situația de a-și exprima opțiunea la vedere, multe dintre țările OSCE nu au vrut să confrunte Germania în această chestiune, mai susțin sursele citate.

Marea Britanie, însă, s-a opus strategiei Germaniei, reprezentantul său anunțând că Londra îi consideră potriviți pe ambii candidați la conducerea OSCE.  

Sursele noastre precizează că România nu are nici cea mai mică intenție să-l retragă din cursă pe Cristian Diaconescu, cu atât mai mult cu cât el este susținut de Statele Unite ale Americii și aliați ai săi, precum Marea Britanie.

Washingtonul consideră că numirea unui politicien din estul Europei ar da un semnal politic extrem de important Rusiei. În plus, SUA vrea să evite instalarea unui secretar general OSCE din Germania, pe motiv că această țară este în relații mult prea apropiate cu Moscova. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.