Adrian Papahagi: „Că pierde sau câștigă, Trump își lasă urma în istorie: a zguduit o lume anchilozată și a rostit multe adevăruri incomode”


Adrian Papahagi: „Că pierde sau câștigă, Trump își lasă urma în istorie: a zguduit o lume anchilozată și a rostit multe adevăruri incomode”

Profesorul Adrian Papahagi este de părere că „departe de a anestezia sau slăbi democrația”, actualul președinte al SUA, Donald Trump  „a tonificat-o, după cum demonstrează participarea la vot în SUA și pasiunea care a cuprins, cu bune și rele, lumea întreagă.”

Vă prezentăm postarea integrală de pe Facebook a lui Adrian Papahagi:

„Am urmărit fascinat alegerile din America. Am aflat mai multe în ultimele zile despre județele din Michigan și Pennsylvania decât știu despre Sălaj sau Vaslui.

A influențat frauda votul? Sunt legitime și autentice sutele de mii de voturi prin corespondență, unele primite după încheierea scrutinului, și invariabil favorabile lui Biden? Se va decide în tribunale, dar probabil că suspiciunile vor continua mult timp după proclamarea și instalarea câștigătorului.  

În mod clar, SUA este o țară la fel de divizată ca UK, Franța sau România. Orașele mari, hipsterimea corporatistă, media și universitățile îl favorizează cert pe Biden.  

America profundă, orașele mici, zonele rurale sunt pro-Trump. Progres și conservatorism, în multe sensuri. De pildă, unii par dispuși să renunțe la libertăți în numele egalitarismului utopic și la diversitate în numele indistincției, alții apără cu dinții (și cu puștile) un anume etos anglo-european, protestant, dar și catolic, care a constituit multă vreme (și poate constituie încă) identitatea dominantă a Americii.  

Oricum s-ar termina aceste alegeri, o jumătate de țară o va privi cu suspiciune pe cealaltă. Dacă învinge Biden, "liberalii" îi vor disprețui și mai tare pe "despicables", "red necks" și "white trash", și vor încerca să îi înece în emigrație, secularism și pauperizare economică, iar aceștia din urmă se vor simți și mai frustrați, trădați, furați. Dacă, printr-un miracol, și probabil doar după procese și contestații, este reconfirmat Trump, stânga radicală își va trimite din nou trupele de asalt BLM/Antifa etc. să distrugă și să jefuiască orașele, presa va fi și mai dezlănțuită în următorii patru ani, social media vor cenzura și mai strict orice opinie contrară vulgatei stângiste, iar intelligentsia stângistă va înfiera și mai mult orice opinie pro-Trump într-o lume academică, mediatică și artistică deja terorizată sau conformistă.

Tot ce putem spera este că, încă o dată, geniala Constituție americană, instituțiile puternice ale acestui stat care nu a cunoscut tirania, precum și setea de libertate și de dreptate a americanilor vor prevala. Oricât de contestate vor fi aceste alegeri, din ianuarie America trebuie să redevină farul și garantul lumii libere.

Că pierde sau câștigă, Trump își lasă urma în istorie: a zguduit o lume anchilozată și a rostit multe adevăruri incomode. Departe de a anestezia sau slăbi democrația, a tonificat-o, după cum demonstrează participarea la vot în SUA și pasiunea care a cuprins, cu bune și rele, lumea întreagă.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.