Finul Olguței Vasilescu dezvăluie cum a impus-o Marcel Ciolacu pe controversata Laura Vicol pe listele de la Dolj. Recent, președintele PSD mințea că nu o cunoaște pe avocata care organiza proteste anti-Kovesi alături de acoliții lui Liviu Dragnea


Finul Olguței Vasilescu dezvăluie cum a impus-o Marcel Ciolacu pe controversata Laura Vicol pe listele de la Dolj. Recent, președintele PSD mințea că nu o cunoaște pe avocata care organiza proteste anti-Kovesi alături de acoliții lui Liviu Dragnea

Senatorul de Dolj Radu Preda, finul Liei Olguța Vasilescu, a plecat recent din PSD și găsit înțelegere în sânul PMP, după ce partidul condus de Marcel Ciolacu l-a amăgit până în ultima clipă cu loc eligibil pe listele pentru parlamentare și apoi s-a descotorosit de el, deși era liderul grupului  PSD de la Senat.  

Acum, politicianul traseist face dezvăluiri despre cum au fost întocmite propunerile la Dolj pentru viitorul Parlament ale fostei sale formațiuni pe care susține că a slujit-o cu devotament până când aceasta l-a umilit proiectându-l la coada listei („la rezerve”) pentru a se împlini directivele venite de „la centru”.  

Într-un interviu pentru Gazeta de Sud, Preda relatează cum l-au dus cu zăhărelul până în ultima clipă Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, precizând că șeful PSD este cel care a impus-o pe controversata avocată Laura Vicol în capul listei pentru Camera Deputaților a PSD Dolj. 

Vicol este o apropiată a fugarului Daniel Dragomir, fostul colonel SRI condamnat recent la trei ani și zece luni de închisoare într-un dosar de corupție, implicat și în dosarul Black Cube, privind hărţuirea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Alături de Dragomir, deputatul ex-PSD Liviu Pleșoianu și alți apropiați ai infractorului Liviu Dragnea, avocata Vicol a organizat proteste cu „portocale” la Cotroceni și DNA pentru demiterea lui Kovesi pe care a denigrat-o ani la rând la posturile de televiziune anti-justiție Antena3 și RTV.  

 

Marcel Ciolacu, care promitea că reformează PSD astfel încât atacurile din trecut la adresa justiției să nu se mai repete, susținea recent, senin, că nu o cunoaște pe Laura Vicol: „Am luat act, nu o cunosc pe doamna Laura Vicol. Nu am auzit să fie nici coruptă, nici neprofesionistă. Am înţeles că sunt probleme că a avut anumiţi clienţi, ca şi avocat. Acum, dacă dumneavoastră luaţi un interviu unui criminal înseamnă că nu mai aveţi dreptul să aveţi viaţă politică? O să o analizăm împreună cu colegii mei din cadrul Consiliului Politic Naţional. Din punct de vedere al criteriilor principale de profesionalism, nu are niciun dosar penal, nu e implicată în nicio anchetă penală, nu cred că este vreo problemă”.  

Radu Preda pentru Gazeta de Sud (interviul poate fi citit integral AICI):  

- Ce s-a întâmplat? De o săptămână şi ceva şi eu mă întreb. Acum trei săptămâni eram bine merci în Senatul României, lider al grupului PSD din Senat, eram propunerea agreată a PSD Dolj pentru a deschide lista candidaţilor la Camera Deputaţilor. Ca să-l citez pe domnul preşedinte Claudiu Manda eram „capul tractor care să ducă greul comunicării de campanie“. M-am şi întâlnit în biroul preşedintelui Marcel Ciolacu cu Claudiu Manda, cu domnul Ion Prioteasa, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, cu Cosmin Vasile, preşedintele ales al CJ Dolj, cu Paul Stănescu, oameni mulţi, figuri cunoscute care pot să confirme sau să infirme ceea ce spun eu acum, iar lucrurile s-au tranşat foarte simplu.

Adică, s-a spus că la Dolj listele s-au cam închis. La Senat se mergea cu domnul Ion Prioteasa pe locul unu şi cu domnul Mihail Genoiu pe locul doi, iar la Camera Deputaţilor lista o deschidea liderul de la Senat, adică subsemnatul. S-a spus că mergem înainte aşa, ne vedem de treabă şi că urmează să stabilim şi celelalte locuri de pe liste.

- Am primit un SMS de la Craiova, de la partid, cum că va fi o şedinţă în care se vor definitiva listele pentru alegerile parlamentare. Din punctul meu de vedere, lucrurile erau clare.  

- Din punctul meu de vedere nu mă aşteptam la ceva rău, totul era clar. Ne-am aşezat la masă, domnul preşedinte Manda a luat cuvântul şi ne-a spus că avem o chestiune care trebuie făcută peste capul Doljului, adică ni s-a impus de la Bucureşti să luăm pe cineva pe listele de la Dolj. Ni s-a pus la dispoziţie şi o listă cu mai multe nume, eu am ales-o pe Laura Vicol. Apoi ne-a spus că ea va trebui să fie la noi pe locul unu, nu ştiu de unde venea acel „va trebui“.

- Ni s-a spus că de la Bucureşti s-au impus listele, dar mie mi s-a mai spus în Biroul Judeţean că dacă Marcel Ciolacu vrea să schimbe lista, să pună pe primul loc pe cine vrea el, poate să o facă. M-am gândit că Ciolacu va suci lista, aşa cum vorbisem în biroul său, şi că Laura Vicol se va duce în altă parte, iar eu mă întorc pe primul loc. (...)

- Eu în duminica de după votul de sâmbătă de la partid am fost pe munte să mă liniştesc, până la Sfinx şi înapoi, iar luni dimineaţa am venit la partid.

Aici i-am găsit pe colegii din Biroul Naţional, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi domnul profesor Dâncu. Erau la cafea. Am salutat şi am intrat. Aşa se întâmplă între egali, pentru că eu am avut şansa să ajung acolo sus, între greii din partid, şi cred că asta m-a costat până la urmă.  

Cum am ajuns la partid, cum m-a întrebat preşedintele Ciolacu ce s-a întâmplat la Craiova. Domn preşedinte, nu ştiu, i-am răspuns. El atunci m-a luat de cot şi mi-a zis: hai să îţi spun ce este cu tine. Tu ai fost ca în bancul ăla când ţi s-a spus să-ţi pui pălărie şi apoi te-au întreabat dacă ai ţigări. Şi nu ai avut ţigări! La care Grindeanu, din stânga mea, mi-a zis: tu eşti Mihai Fifor doi. Hai, du-te la parlament că vedem noi, nu rămâne aşa, mi-au spus. Aşa că am plecat relaxat cu gândul că se ocupă şefii partidului şi sperând că se schimbă lucrurile.

Am început să-i dau mesaje preşedintelui Ciolacu după ce am văzut că colegii mei de la Dolj se valideză. Am întrebat dacă este ok cu mine şi mi-a răspuns că vom vedea. Am aşteptat. Între timp, am primit telefoane de la PMP Dolj, de la Ion Cupă, de la ProRomânia, de la colegul Florinel Stancu, dar le-am spus că rămân în PSD. Am fost apoi la sediul PSD din Bucureşti şi m-am întâlnit la intrare chiar cu Marcel Ciolacu.

L-am întrebat dacă ştie ceva de mine, dar a ridicat din umeri şi a dat ochii peste cap. Am intrat în sediu, era Claudiu Manda acolo, l-am întrebat cum rămâne cu mine şi mi-a zis că s-a rezolvat: sunt pe locul 11. L-am întrebat şi pe Paul Stănescu, dar şi el a dat ochii peste cap ca şi Ciolacu, din ciclul asta-i viaţa”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.