Cristian Hrițuc, concluzii despre alegerile prezidențiale din R. Moldova: „Igor Dodon nu este încă învins. Turul doi începe de la 0-0”


Cristian Hrițuc, concluzii despre alegerile prezidențiale din R. Moldova: „Igor Dodon nu este încă învins. Turul doi începe de la 0-0”

Analistul și consultantul politic Cristian Hrițuc atrage atenția că Igor Dodon „nu este încă învins” și că „turul doi începe de la 0-0”. El a făcut, pe pagina sa de Facebook, o succintă analiză a celor întâmplate duminică, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Podul.ro vă prezintă postarea integrală a lui Cristian Hrițuc:

„Ziua de ieri a început într-o atmosferă pesimistă.  

Până aproape de ora 12, pe toate datele demografice se vedea că electoratul lui Dodon este mai mobilizat, că vine în număr mai mare la vot. Chiar dacă și acolo e cam același comportament de vot -dreapta vine mai târziu la urne-, diferențele pe cifre erau mult prea mari. Pe calculele care se puteau face pe punctele de reper de la acea oră, prezența de la finalul zilei era una extrem de redusă, 36%

După ora 13 lucrurile au început să se schimbe. S-a schimbat un pic ritmul. Începea să se vadă foarte bine numărul mare de votanți din Diaspora.

La ora 15, se putea aproxim deja o prezență de 42% la finalul zilei.

Cred că ieri a fost un fenomen identic cu cel de la alegerile prezidențiale din România 2104. Diaspora a fost factor declanșator. ”Omul cu naiul” ( un moldovean a cantat mulțimii strânse în fața unei secții de vot), cozile de la secțiile de vot din Diaspora, au creat o emoție. Imaginile prezentate pe tv și pe siteurile de știri au creat o mobilizare un pic mai mare și s-a recuperat din diferența.

Dar...

Prezența de acum a fost mai mică decât prezența de la primul tur de acum 4 ani. Atunci a fost 49.17%, acum a fost 42. 76%

Maia Sandu și Dodon înregistrează o pierdere de voturi față de acum 4 ani: Sandu a avut în 2016- 549.152, iar în acest tur 486.140.

Dodon acum 4 ani- 680.550. Anul acesta: 439.797.

Este clar că a existat un vot negativ la adresa lui Dodon din cauza guvernării execrabile a Guvernului Chicu, dar și din cauza faptului că în ultimii ani s-a văzut adevărata față a președintelui. Scandalul Kuliokul, etc.

Usatîi a obținut un scor spectaculos 16.91% (227.738) El va putea înclina balanța.

Andrei Năstase a luat un scor jenant, dar poate înțeleg și el, și alții, că este un politician expirat.

O altă concluzie: s-a văzut încă o dată că nu te poți baza pe sondajele făcute în R Moldova. Eu am spus-o și o repet, e o singură casă de sondare care lucrează corect, IMAS. Ei nu au prezentat date în această campanie. Restul comapaniilor ori au încercat să manipuleze, ori au dat-o în bară. Marele exit-poll, transformat în after poll :)) și mai apoi în sondaj telefonic a prezentat niște date cu vreo 15% eroare. Republica Moldova e atipică din acest punct de vedere, dar pentru analiști și politicieni, lipsa datelor e moartea pasiunii, pentru că trebuie să lucrezi în <<orb>>.

Ce va fi în turul 2.

Teoretic, challengerul care vine de pe locul 2 și îl depășește pe favorit are prima șansă. Se creează senzația că <<se poate>>, beneficiază de un <<boost>> și câștigă la pas în finală. Doar că Moldova e atipică și pot apărea surprize. Sandu va beneficia de voturile unioniștilor, ale lui Năstase, chiar dacă sunt puține se vor duce la ea natural.  

După ultimele mișcări din culise, putem afirma că Dodon va lua mai mult din voturile lui Shor decât Maia Sandu.  

Voturile lui Usatîi? Ce se va întâmpla cu ele?  

Acolo este un electorat protestar. Aproape taliban. Lui Usatîi îi va fi greu să dea un mesaj pro-Dodon după ce l-a fugărit <<la propriu>> pe acesta în timpul campaniei. De obicei, când ai un astfel de electorat și încerci într-un timp atât de scurt să îl întorci la 180 de grade, riști să eșuezi. Este clar că el se va împărți nu se va duce total într-o parte sau alta. Este de văzut însă ponderea. Cât se va duce la Sandu, cât la Dodon, cât va sta acasă.

Dodon nu este încă învins. Mai poate face mișcări spectaculoase. Are până la urmă în spatele lui, un aparat administrativ, o armată de consultanți, o logistică imensă și un sprijin din Federația Rusă.  

Probabil, în zilele următoare vom vedea mai bine ce se va întâmpla.  

Un lucru nu trebuie uitat însă. Turul doi nu începe de la scorul de acum, nu e 3-0 pentru Maia. Turul doi începe de la 0-0.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.