Bănicioiu, în drum spre DNA. Birchall îl ia la țintă și pe Bodog: "Sper să se facă necesara reformă constituțională!"


Bănicioiu, în drum spre DNA. Birchall îl ia la țintă și pe Bodog: "Sper să se facă necesara reformă constituțională!"

Camera Deputaţilor a dat curs solicitării DNA privind începerea urmăririi penale contra fostului ministru al Sănătății din Guvernul Ponta, Nicolae Bănicioiu. Au fost 202 voturi pentru ridicarea imunității şi doar 12 împotrivă, rezultatul fiind previzibil în condițiile în care partidele parlamentare nu își asumă să calce strâmb, întrucât se apropie alegerile parlamentare.

Potrivit procurorilor DNA, "în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu".

"Ulterior, aceeaşi persoană ar fi  primit de la aceiaşi oameni de afaceri,  prin intermediul unui complice, suspect în cauză,  suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015", a mai transmis DNA.

În acest context, fosta ministră a Justiției, deputata independentă Ana Birchall, a avut o intervenție în plenul Camerei Deputaților, atrăgând atenția că este necesară o reformă constituțională pentru ca parlamentarii să nu mai beneficieze de imunitate în fața legii, ci doar de imunitate pentru vot și declarații politice. 

"Eu sper ca pe viitor să se facă atât de necesara reformă constituțională pentru ca orice parlamentar să nu mai aibă imunitate decât pentru vot și pentru declarațiile politice. Legea trebuie să fie egală pentru toți, iar vinovăția sau nevinovăția trebuie să fie stabilite în sala de judecată, nu în Parlamentul României. Și sper ca pe viitor să nu mai avem rapoarte MCV în care de exemplu domnul senator Bodog a fost menționat tocmai pentru că s-a ascuns sub imunitatea parlamentară, lovind în interesele și imaginea României", a zis Birchall. 

Birchall a amintit și despre senatorul PSD Florian Bodog, care s-a ascus sub imunitatea parlamentară pentru a nu da socoteală în justiție. Senatorii respingeau pe 23 septembrie 2019 cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătății Florian Bodog, acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual. 

Pe 4 iulie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de urmărire penală faţă de fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, în prezent senator PSD. Cererea a fost făcută cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată, în exerciţiul funcţiei de membru al Guvernului României în perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018.

Totodată, DNA a anunţat că desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie privind împrejurarea că un membru al guvernului a făcut demersuri pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni, fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.