Coreea de Sud a decis suspendarea vaccinărilor împotriva gripei după ce au fost anunțate 25 de decese. Dubla epidemie: Covid-19 și gripă


  • ACP
  • Oct 22, 2020 15:34
  • 3956
Coreea de Sud a decis suspendarea vaccinărilor împotriva gripei după ce au fost anunțate 25 de decese. Dubla epidemie: Covid-19 și gripă

După ce au fost raportate mai multe decese atribuite problemelor produse de vaccinurile antigripale administrate în campania de prevenire a unei duble epidemii, de Covid-19 și gripă, Asociația Medicală din Coreea a anunțat că vor fi amânate vaccinările împotriva gripei.

Până azi au fost anunțate 25 de decese care au avut loc după administrarea vaccinului antigripal, pentru 13 dintre acestea fiind deja stabilite legături cu vaccinurile.

Specialist în virusologie, doctorul Paik Soon-young, profesor emerit la Facultatea de Medicină a Universității Catolice din Coreea, a declarat că exceptând un adolescent din Incheon și o femeie din Seul, în varstă de 50 de ani, toate decesele raportate au avut loc la persoanele de peste 60 de ani sau mai mari.

De exemplu, trei rezidenți la o casă de bătrâni din Incheon, cu vârste între 80 și 90 de ani, au murit în intervalul de trei zile după vaccinare.

Agenția Coreeană pentru Controlul și Prevenirea Bolilor declarase în briefingul de presă de miercuri că, pe baza constatărilor preliminare, o legătură cu cazurile anterioare de vaccinuri antigripale contaminate sau stocate necorespunzător era „puțin probabilă”, dar așa fiind, numărul deceselor a continuat să crească de la o zi la alta.

Între timp, mai mult de 1 milion de vaccinuri antigripale au fost retrase din cauza erorilor de manipulare ori din cauza contaminării.

„Nu există nicio îndoială că protecția împotriva gripei este mai importantă ca niciodată în această iarnă, dar un vaccin trebuie să fie în primul rând sigur ”, a spus medicul Choi Dae-zip, președintele Asociației Medicale din Coreea.

El a menționat și îngrijorările etice ale profesioniștilor din domeniul medical, care ar trebui să administreze vaccinuri despre care nu știe bine cât sunt de sigure.

Dr. Eun Byung-wook, specialist în boli infecțioase pediatrice a spus pentru presa sud-coreeană că în timp ce incertitudinile rămân în legătură cu lotul de vaccinuri împotriva gripei din acest an, imunizarea împotriva gripei rămâne foarte importantă pe fondul pandemiei.

Chiar copiii mai mici, pentru care simptomele infectării cu noul coronavirus tind să fie mult mai ușoare, prezintă un risc ridicat de a dezvolta complicații grave din cauza gripei.

Dar tot doctorul Eun a adăugat: „Ezit să spun ceva decisiv despre siguranța vaccinurilor în acest moment. Nu toate vaccinurile expuse la căldură (si astfel compromise – n. red.) au fost retrase. Dar vaccinarea este alegerea cea mai bună, cu excepția cazului în care investigațiile arată altceva”.

În Parlament, reprezentanții Comisiei Parlamentare pentru Sănătate și Bunăstare din partea opoziției au cerut suspendarea vaccinărilor împotriva gripei într-o declarație publicată în această dimineață - detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.