Ghici cine a mai aterizat pe listele PSD. Îl mai țineți minte pe tehnocratul nătâng Achimaș-Cadariu, care era șeful Sănătății când a izbucnit scandalul Hexi Pharma? Candidează primul la Camera Deputaților


Ghici cine a mai aterizat pe listele PSD. Îl mai țineți minte pe tehnocratul nătâng Achimaș-Cadariu, care era șeful Sănătății când a izbucnit scandalul Hexi Pharma? Candidează primul la Camera Deputaților

PSD, aripa intelectuală de la Cluj, a făcut o achiziție cel puțin surprinzătoare, tot din zona medicală pentru care pare că a dezvoltat o adevărată predilecție: fostul ministru tehnocrat al Sănătății în mandatul căruia a izbucnit scandalul dezinfectanților spitalicești diluați: medicul Patriciu Achimaș-Cadariu. Acesta, potrivit presei locale, deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților din partea PSD Cluj.  Sociologul Vasile Dâncu,  reprezentantul vestitutului „Grup de la Cluj” și ales recent președinte al Consiliului Național al PSD, va deschide lista pentru Senat.

Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, a fost ministru al Sănătății în guvernul Dacian Cioloș.  

Fără performanțe notabile în mandatul său, Achimaş-Cadariu a demisionat în mai 2016 în plin scandal al dezinfecanților diluați produși de Hexi Pharma și furnizați inclusiv spitalelor care au tratat răniți de la Colectiv, după ce a încercat să cosmetizeze situația, ascunzând presei informații importante (cum ar fi numărul spitalelor care au „beneficiat” de produsele neconforme ale Hexi Pharma). Ministrul Sănătății a demisionat abia după intervenția fermă a premierului Dacian Cioloș care l-a numit apoi în fruntea ministerului pe Vlad Voiculescu. Scandalul s-a soldat și cu sinuciderea proprietarului companiei Hexi Pharma, Dan Condrea.

Tot în mandatul lui Achimaş-Cadariu, în februarie 2016, izbucnea un alt scandal în Sănătate, cel al bebelușilor infectați în Argeș cu o bacterie agresivă, soldat cu mai multe morți în rândul sugarilor. Absent în plin scandal din spațiul public, Achimaş-Cadariu a refuzat ulterior să demisioneze și a mers în Parlament să explice situația. Premierul Dacian Cioloș și-a manifestat și în acea perioadă de mai multe ori nemulțumirea față de felul în care colegul său de Guvern gestiona situația din Sănătate.

Născut în februarie 1976, Achimaş-Cadariu este de profesie medic, specializat în obstetrică-ginecologie. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale. Din februarie 2012 până la data confirmării ca ministru, a fost managerul Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunța la preluarea mandatului că dorește să reformeze partidul și să-l rupă de trecutul său anti-justiție și stat de drept. În acest sens, PSD a trecut la cooptarea unor specialiști controversați din zona medicală, pentru apropiatele alegeri parlamentare: Alexandru Rafila care candidează la Camera Deputaților (București), Adrian Streinu Cercel la Senat (București), rectorul UMF Tg. Mureș, Leonard Azamfirei, care va deschide lista pentru Senat în Mureș, dar și pe Remus Mihalcea, directorul Spitalului Colentina, cel care este acuzat zilele acestea de Libertatea că ține sub cheie, de mai bine de șase luni, un aparat PCR donat de o bancă. Mihalcea ar urma să candideze la Argeș pentru Camera Deputaților, de pe prima poziție. 
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.