Cîțu, propunere incomodă pentru Ciolacu: "Renunţăm fiecare la imunitatea pentru declaraţiile politice! Va răspunde penal cine minte!"


Cîțu, propunere incomodă pentru Ciolacu: "Renunţăm fiecare la imunitatea pentru declaraţiile politice! Va răspunde penal cine minte!"

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a susținut luni o declarație de presă în care a criticat dur programul de guvernare al PSD, lansat recent, atrăgând atenția că este vorba despre "o crimă cu premeditare asupra stabilităţii economice".

"Azi sunt aici pentru a trage un semnal de alarmă, pentru că urmează evaluări ale ratingului de ţară de la cele trei agenții de rating, Fitch, Moody's și Standard & Poor's. Toate cele trei vor prezenta aceste evaluări pe baza a ceea ce se întâmplă astăzi cu economia României, cu măsurile pe care le ia Guvernul, dar și cu ceea ce se poate întâmpla în viitor. Știți foarte bine că anul acesta am vorbit aproape săptămânal cu agențiile de rating, cu Comisia Europeană, cu investitorii, cu partenerii noștri instituționali și am reușit în condiții foarte dificile să ne menținem ratingul de țară, să finanțăm deficitul bugetar la costuri cât mai mici. Toate acestea le-am făcut deși am fost sub asediul continuu venit din Parlamentul României prin proiecte de legi care aruncau în aer finanțele publice. 

Am decis să ies astăzi pentru că până acum PSD a venit cu declaraţii publice în special, dar de ceva vreme, cred că de două săptămâni, există un document scris care se va transforma în lege, are foarte multe promisiuni, aşa numitul program de guvernare al PSD. Este un program toxic de distrugere a economiei României. Acesta este de fapt numele după care ar trebui să fie cunoscut. (...) Ceea ce propune PSD prin acest program de guvernare reprezintă o crimă cu premeditare asupra stabilităţii economice. Spun cu premeditare pentru că PSD ştie foarte bine care sunt elementele care vor duce imediat la o reducere ratingului de ţară și implicit la o creștere a sărăciei, dobânzi mai mari, inflație, șomaj etc. PSD ştie foarte bine pentru că anul trecut -  am aici corespondenţa între PSD şi agenţiile de rating – iar în această corespondență PSD le promitea agenţiilor de rating că există, în proiectele de legi care creşteau cheltuielile neproductive, elemente care ar fi permis să schimbe evoluţia acestor cheltuieli. Pesediștii promiteau reduceri, tăieri de cheltuieli", a spus ministrul. 

Totodată, Florin Cîțu i-a lansat o invitație președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a participa, împreună, la discuțiile cu agențiile de rating și Comisia Europeană, pentru a se vedea că ceea ce propune programul de guvernare pesedist ar duce la pierderea de fonduri europene și la scăderea ratingului de țară. În caz că nu-i este acceptată invitația, Cîțu i-a solicitat președintelui PSD să renunțe la imunitatea pentru declarațiile politice publice referitoare la stabilitatea economică pentru a răspunde penal în situația în care minte. De altfel, Cîțu a transmis că și el va renunța la imunitatea pentru declaraţiile politice publice referitoare la stabilitatea economică.

"Domnule Ciolacu, stop! Este momentul să vă opriţi! Nu mai este momentul să ne jucăm, e momentul să facem diferenţa între oamenii politici şi oamenii de stat.

Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană. Așa că am luat o decizie care poate să fie surprinzătoare, dar pe care sper să o ascultați cu atenție și să îi dați curs. Vă invit să participaţi alături de mine la aceste discuţii cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru buget, cu comisarul pentru economie şi cu agenţiile de rating. Acolo veţi afla la prima mână că ceea ce propuneţi dvs. duce la reducerea ratingului de ţară şi la pierderea de fonduri europene. Ca să fie totul transparent și onest, vom înregistra aceste discuţii, iar românii vor alege în consecinţă. Dacă nu veţi da curs acestei invitaţii vin cu altă propunere. Vă solicit imperios un exerciţiu democratic: eu, senatorul Florin Cîţu şi dvs., deputatul Marcel Ciolacu, renunţăm fiecare la imunitatea pentru declaraţiile politice publice referitoare la stabilitatea economică. Astfel, va răspunde penal cine minte", a completat liberalul. 

 


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.