Decizie istorică în SUA: California propune plata unor despăgubiri pentru descendenții celor afectați de SCLAVIE


  • ACP
  • Sep 30, 2020 18:50
  • 1671
Decizie istorică în SUA: California propune plata unor despăgubiri pentru descendenții celor afectați de SCLAVIE

California a devenit primul stat american care a adoptat un proiect de lege prin care se impune analizarea stabilirii plății unor despăgubiri pentru descendenții celor care au fost afectați de sclavie.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat miercuri proiectul de lege al Adunării 3121, care va institui un grup de lucru format din nouă membri pentru a „identifica, compila și sintetiza corpul relevant de documentație probatorie a instituției sclaviei care a existat în Statele Unite și colonii”, pentru a se stabili și recomanda despăgubirile către comunitatea neagră.

În plus, grupul poate recomanda Legislativului statului modul în care statul California poate oferi scuzele formale „pentru săvârșirea unor încălcări grave ale drepturilor omului și a crimelor împotriva umanității asupra sclavilor africani și a descendenților lor” și eliminarea legilor statului care au un impact disproporționat asupra oamenilor negri.

Grupul va studia efectele persistente ale sclaviei și modul în care acestea au contribuit la disparitățile rasiale din detenție, șomaj, locuințe, asistență medicală, educație și avere.

Proiectul de lege spune că 4 milioane de afro-americani și descendenții lor au fost sclavi în Statele Unite între 1619 și 1865, anul cand sclavia a fost abolită în SUA prin al 13-lea amendament.

„Ca națiune, putem prospera cu adevărat numai atunci când fiecare dintre noi are ocazia să prospere. Istoria noastră dureroasă a sclaviei a evoluat spre rasism structural și părtinire, încorporate în instituțiile noastre democratice și economice. Diversitatea bogată a Californiei este cel mai mare atu al nostru și ne vom întoarce din acest moment pentru a corecta discriminarea și dezavantajele cu care se confruntă californienii negri și oamenii de culoare. Deși mai sunt atât de multe lucruri de făcut pentru a dezlega această moștenire, actele legislative sunt pași importanți în direcția corectă spre construirea unui viitor mai incluziv și mai echitabil pentru toți”, a spus guvernatorul democrat Newsom – detalii AICI.

Legea spune că despăgubirile statului California nu trebuie considerate un înlocuitor pentru reparațiile la nivel federal, care nu au reușit să avanseze de mai bine de un secol. Primul proiect de lege al Congresului pentru acordarea unor pensii foștilor sclavi a fost introdus în 1890, dar acesta nu a fost adoptat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.