VIDEO Firea îl ceartă pe Pieleanu, în direct la A3, pentru eșec: "Avem un contract cu CURS-Avangarde! Au demobilizat oamenii în secțiile de votare! / Sunteți cumva Nostradamus? Cum se face că știați cu o seară înainte ce se va întâmpla?"


VIDEO Firea îl ceartă pe Pieleanu, în direct la A3, pentru eșec: "Avem un contract cu CURS-Avangarde! Au demobilizat oamenii în secțiile de votare! / Sunteți cumva Nostradamus? Cum se face că știați cu o seară înainte ce se va întâmpla?"

Gabriela Firea nu acceptă că a pierdut bătălia cu Nicușor Dan pentru funcția de primar al Capitalei și este în căutare de orice alt țap ispășitor, dar nu propria persoană, asta în timp ce forțează renumărarea voturilor. Marți seară, la Antena 3, Firea l-a găsit vinovat pentru înfrângere și pe sociologul de casă al PSD, Marius Pieleanu, căruia i-a reproșat că a dat un exit-poll cu mult diferit față de rezultatele oficiale ale BEC, deși a fost plătit de către pesediști pentru a prezenta estimările sociologice duminică seara la ora 21, respectiv ora 23, dar și alte date pe parcursul zilei. La Primăria Capitalei, după numărarea a 98,27% dintre voturi, Nicuşor Dan are 42,79%, iar Gabriela Firea 37,98%, în timp ce Traian Băsescu 10,98%. Așadar, diferența dintre cei doi conform datelor BEC este de 4,81%, în timp ce primul exit-poll arăta o diferență de 8,2%, iar al doilea 9,6%. În acest context, Firea a spus că, din pricina exit-poll-urilor CURS-Avangarde, reprezentanții PSD din secțiile de votare din întreaga țară, nu doar din București, au fost demobilizați. Institutul CURS este deținut de soțul deputatei PSD Diana Tușa și anume patronul Știri pe Surse, Iosif Buble, iar Avangarde de către Marius Pieleanu, sociolog de casă al PSD.

CITIȚI ȘI: Firea, avidă de putere: "Mă voi întâlni cu Ciolacu și se va merge pe solicitarea să se renumere toate buletinele de vot la primar general, primar de sector, Consiliu General și Consilii Locale!"

De subliniat că un aspect care aduce atingere democrației din România constă în faptul că singurul exit-poll la nivel național este plătit de un partid politic, conform precizărilor Gabrielei Firea.

"A fost un exit-poll plătit și comandat de PSD. (...) Noi avem un contract cu asocierea CURS-Avangarde. Instituțional trebuie să existe niște explicații formulate cum de în premieră mondială un exit-poll este atât de diferit de rezultatul real și care a produs prejudicii politice masive pentru că ne-a demobilizat toți reprezentanții în secțiile de votare. Este inadmisibil!", a zis Firea.

Mai mult decât atât, Firea l-a certat în direct la Antena 3 pe Pieleanu, întrucât acesta ar fi zis cu o seară înainte de alegeri, într-o serie de discuții informale, că Nicușor Dan este cel care va câștiga bătălia pentru Capitală.

"Sunteți cumva Nostradamus? Citiți într-un glob de cristal? Avem prieteni comuni care mi-au transmis că dvs., cu o seară înainte, știați ce se va întâmpla a doua zi", a răbufnit Firea.

Vedeți video:


Firea: Eu nu vreau să acuz pe nimeni și nu îmi permit, dar niciodată nu au fost diferențe atât de mari între ceea ce a prezentat un exit-poll și ceea ce s-a întâmplat în realitate. La prânz eu aveam 5 puncte peste candidatul dreptei și în două ore el avea 7 peste mine. Dacă cineva poate să explice o diferență de 12 puncte, câtă vreme au fost valuri toată ziua și de tineri și de seniori. Nu s-a mai votat ca în alte perioade, cât dimineața veneau doar persoanele în vârstă și seara persoanele tinere. De această dată a fost un vot mixt, pe toată perioada zilei, și tineri și vârstnici și femei și bărbați și în toate cartierele. Am vorbit aceste zile cu matematicieni, cu statisticieni, cu oameni foarte bine ancorați în această profesie și nu se pot explica acele 12 puncte diferență. Efectul a fost maxim pentru reprezentanții noștri în secțiile de votare. A fost dăunător acest fals prezentat. Nu spun eu, ci BEC, o diferență de 10 puncte care e de fapt mai mică de jumătate, iar probabil, la renumărare, va fi și mai mică. Repet, nu se poate justifica din niciun punct de vedere. Nu trebuie să ne pună nimeni la colț, nu trebuie să ne tragă de ureche. A fost un exit-poll plătit și comandat de PSD. Cred că aceste lucruri trebuie să fie foarte bine explicate. Nu ne păcălește nimeni nici cu amenințări, nici cu cifre scoase din calculator. Așteptăm scuze pentru diferența asta mare care până la urmă ne-a dăunat pentru că, repet, au fost oameni demobilizați în toate secțiile de votare, nu doar din București, au fost ridiculizați, stigmatizați, alungați.

Gâdea: Scuzele la care faceți referire le așteptați de la Pieleanu?

Firea: De la instituții. Eu nu discut despre persoane. Noi avem un contract cu asocierea CURS-Avangarde. Instituțional trebuie să existe niște explicații formulate cum de în premieră mondială un exit-poll este atât de diferit de rezultatul real și care a produs prejudicii politice masive pentru că ne-a demobilizat toți reprezentanții în secțiile de votare. Este inadmisibil!

Pieleanu: În clipa în care BEC va finaliza numărătoarea voturilor, la solicitarea dvs., a PSD, veți primi o analiză amănunțită pe ore, chiar pe minute dacă doriți a evoluției votului din ziua de 27 septembrie și explicațiile cu caracter științific a estimărilor CURS-Avangarde de la ora 21 și de la ora 23.

Firea: Atunci cum se face că dvs., cu o seară înainte, știați ce se va întâmpla a doua zi?

Pieleanu: Nu am cunoștință despre ceea ce spuneți.

Firea: Sunteți cumva Nostradamus? Citiți într-un glob de cristal? Avem prieteni comuni care mi-au transmis că dvs., cu o seară înainte, știați ce se va întâmpla a doua zi.

Pieleanu: Doamnă, ați auzit de la un prieten că i-am spus eu...

Firea: Unii sunt în platou cu dvs.

Pieleanu: Haideți, vă rog eu mult!

Firea: Vă rog să nu-mi subestimați capacitatea de a mă documenta!

Pieleanu: Nici dvs. capacitatea mea de a înțelege.

Firea: Eu deloc pe a dvs.

Pieleanu: E în regulă. Avem obligația contractuală de a vă furniza documentele pe care le doriți.

Firea: Nu vor avea nicio valoare câtă vreme vor fi contrazise de BEC.

Pieleanu: Dvs. ați spus că vreți o analiză. Asta facem, o să vă dăm.

Firea: Nu veți putea explica nici beneficiarului, nici persoanei fizice cu care ați făcut un contract o diferență uriașă între un exit-poll, repet, premieră la nivel mondial, și rezultatul oficial.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.