Sondaj de ultimă oră despre bătălia pentru București. Negruțiu: Cine votează cu Băsescu „votează” de fapt cu Firea!


Sondaj de ultimă oră despre bătălia pentru București. Negruțiu: Cine votează cu Băsescu „votează” de fapt cu Firea!

Candidatul dreptei unite, Nicușor Dan, a prezentat sâmbătă, într-o conferință de presă, un sondaj conform căruia ar obține 33% din voturile bucureștenilor, în timp ce Gabriela Firea 30,5%. De menționat este că 18% dintre cetățenii consultați sunt nehotărâți, iar Traian Băsescu ar obține un scor de 9%. În cazul în care eliminăm din estimare segmentul de nehotărâți, diferența dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea ar fi de 3,5%.

Sondajul de opinie a fost realizat telefonic, în perioada 16-17 septembrie, pe un eşantion de 840 de bucureşteni. Cercetarea sociologică are o marjă de eroare de 3,4% şi a fost realizată de Novel Research.

La întrebarea "Merită primarul în funcţie un nou mandat?", 54% dintre respondenţi au considerat că nu, 33% au răspuns afirmativ, iar 11% nu au răspuns, conform datelor prezentate de Nicuşor Dan.

În acest context, jurnalistul Florin Negruțiu a tras o serie de concluzii, atrăgând atenția că o prezență scăzută la vot o avantajează pe Firea. Mai mult, Negruțiu a subliniat că orice vot pentru Băsescu este de fapt un vot pentru Gabriela Firea.

Negruțiu, pe Facebook: "Câteva observații după acest ultim sondaj:

1. Se joacă în marja de eroare. Prezența mică la vot = avantaj Firea.

2. Cine votează cu Traian Băsescu „votează” de fapt cu Firea. Dacă fostul președinte n-ar fi intrat în cursă, în acest moment situația era limpede, iar Gabriela Firea și-ar fi căutat alt loc de muncă.

3. Foarte mare procentul Gabrielei Firea. Dar dacă te gândești că, așa cum observa Sorin Ioniță, președintele ExpertForum, la nivelul Primăriei Capitalei (cu regii cu tot) sunt angajați 45.000 de oameni (cu 2000 mai mulți decât funcționarii UE), scorul actualului primar are sens. Mulți dintre oamenii aceștia pur și simplu își apără tabla de șah și regina.

4. O dezbatere între Nicușor Dan și Gabriela Firea ar fi, prin urmare, decisivă. Priviți procentul „nehotărâților” și veți înțelege foarte bine de ce.

5. Pe aceștia din urmă vă mărturisesc că nu-i înțeleg. Să trăiești în București, să conduci în București, să mergi pe jos sau cu bicicleta în București, să respiri în București, să faci duș (brrrr!) în București și să fii „nehotărât”… asta înseamnă să fii… completați dvs".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.