Primarul Daniel Florea, pas cu pas către pușcărie. Plângere penală la DNA în cazul unor fapte evidente de corupție


Primarul Daniel Florea, pas cu pas către pușcărie. Plângere penală la DNA în cazul unor fapte evidente de corupție

Candidatul dreptei unite la Primăria Sectorului 5, avocatul Cristian Băcanu, a depus la DNA o plângere penală contra primarului S5, Daniel Florea, pentru modul fraudulos în care a realizat la final de mandat 198 de contracte de achiziţie directă, în valoare de un milion de euro (5 milioane lei), către două firme cu acţionar comun.

Potrivit unui comunicat al PNL Sector 5, schema folosită de Florea şi cu alte ocazii a fost să împartă achiziţia în 198 de contracte cu atribuire directă, iar banii au ajuns în buzunarul unei singure familii - fraţii Vidraşcu, patronii Editurii Litera.

"Tupeul primarului Florea a depăşit orice limită. Pe final de mandat, în plină campanie, îşi face propagandă electorală pe banii locuitorilor, după ce începutul şcolii a fost un eşec pentru mii de elevi din şcolile Sectorului 5, pe care le administrează. (...) După ce timp de patru ani nu a făcut nimic pentru locuitorii Sectorului 5, primarul PSD dă şi în ultimele zile de mandat şpăgi electorale, folosindu-se, în acest caz, de copii. Dacă ar fi mers prin Sectorul 5, Florea ar fi aflat că elevii din aceste şcoli învaţă în trei schimburi, că starea clădirilor este deplorabilă şi că mulţi dintre ei au început şcoala în sistem online, din cauza nepăsării administraţiei PSD, care nu a finalizat lucrările de reparaţii. Florea va plăti în justiţie pentru ilegalităţile pe care le-a patronat, folosindu-se de banii cetăţenilor", a declarat preşedintele PNL Sector 5, Cristian Băcanu.

Totodată, liberalii susţin că acest caracter penal al faptelor se întinde de la etapa de planificare şi atribuire a achiziţiei publice, existând indicii inclusiv pentru partea de executare a contractelor de achiziţie.

"Punctul central şi care trădează caracterul penal: fragmentarea achiziţiei - mai multe achiziţii la un interval scurt de timp a unor loturi de produse similare, dacă nu chiar identice. Practic, primarul Florea a împărţit obiectivul achiziţiei de aşa natură astfel încât să se încadreze pe procedura selecţiei de ofertă, în condiţiile în care valoarea totală a achiziţiei ar fi condus la varianta organizării unei licitaţii. Motivul este foarte simplu şi bine cunoscut, lipsa transparenţei şi eludarea mecanismelor licitaţiilor", se arată în comunicat.

Liberalii arată că, pe 10 septembrie, Primăria Sectorului 5, condusă de primarul PSD Daniel Florea, a atribuit, prin achiziţie directă, 198 contracte către două firme - Idea Papel Distribution şi Litera Educaţional - pentru furnizarea de rechizite, cărţi şi boxe sau baterii externe. (sursa: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.