SUA pregătește o declarație internațională foarte importantă împotriva Chinei. Comuniștii, represiunea și lagărele de concentrare


  • ACP
  • Aug 26, 2020 18:39
  • 2120
SUA pregătește o declarație internațională foarte importantă împotriva Chinei. Comuniștii, represiunea și lagărele de concentrare

Un înalt oficial al Statelor Unite a declarat săptămâna asta că administrația Trump caută mai multe căi prin care să forțeze China să oprească abuzurile înfiorătoare împotriva populației uigure din Regiunea Autonomă Xinjiang (XUAR), dar și a altor minorități islamice din țara comunistă.

Faptul că sunt închiși în lagărele chineze peste 1,8 milioane de uiguri, dar și că aceștia suportă cele mai înfiorătoare abuzuri din partea statului chinez a făcut ca Statele Unite să ia în considerare etichetarea tratamentului uigurilor ca genocid, ceea ce s-a mai întâmplat după căderea Uniunii Sovietice doar în cazul Bosniei, în 1993, în cel al Rwandei, în 1994, în cazul Irakului, în 1995, în Darfur, în 2004, și în cazul zonelor controlate de Statul Islamic, în 2016 si 2017.

Conducerea comunistă a Chinei numește însă lagărele – unde se muncește forțat 20 de ore pe zi și se aplică tratamente dintre cele mai abuzive celor închiși – ”centre vocaționale”, unde ar fi combătut extremismul, iar uigurii ar învăța meserii utile lor și societății...

Așa cum am prezentat într-un articol din luna iulie, autoritățile americane au sancționat deja China pentru tratamentul aplicat uigurilor, interzicând importul mărfurilor produse de prizonierii din lagăre, aplicând pentru asta legile care fac referire la munca forțată.

„Administrația Trump și-a exprimat în mod constant preocupările cu privire la încălcarea drepturilor omului și abuzurile comise împotriva uigurilor, etnicilor kazahi, kirghizi și membrilor altor grupuri minoritare musulmane din Xinjiang, inclusiv măsuri coercitive de control a populației, cum ar fi avortul forțat și sterilizarea forțată... Lucrăm din greu pentru a încuraja Republica Populară Chineză să înceteze abuzurile împotriva drepturilor omului în Xinjiang și evaluăm în mod constant diverse măsuri. Nu comentăm masurile posibile pe care le avem mai departe in vedere”, a spus un înalt oficial al SUA, în urma rapoartelor mai multor agenții americane care au sintetizat motivele pentru desemnarea tratamentului uigurilor din Xinjiang ca genocid.

Discuțiile despre posibila desemnare ca genocid a ceea ce li se întâmplă uigurilor în China sunt acum susținute de oficiali de la State Department, National Security Council și Department of Homeland Security, dar sunt „încă în fazele incipiente”, a declarat jurnalul online Politico, într-un raport din 25 august, citând fără nume funcționarii administrației.

„Dacă nu există suficient consens pentru a folosi termenul genocid, administrația ar putea în schimb să acuze conducerea chineză de alte atrocități, cum ar fi crime împotriva umanității sau curățare etnică”, spun cei de la Politico.

Purtător de cuvânt al National Security Council, John Ullyot a declarat că „atrocitățile de la Beijing împotriva uigurilor includ acte oribile împotriva femeilor, incluzând avorturile forțate, sterilizarea forțată și alte metode coercitive de control al nașterii, violență sexuală inclusiv prin viol în detenție, căsătoriile forțate, șederi obligatorii la domiciliu de către oficialii etnici chinezi și munca forțată”.

„Atrocitățile Partidului Comunist Chinez includ și cea mai mare încarcerare a unei minorități etnice dupa cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai adăugat Ullyot.

Deocamdată nu au fost făcute public comentarii din partea Casei Albe referitoare la declararea genocidului, deși administrația Trump lucrează la găsirea celei mai bune forme legale de a face acest act politic care ”ar galvaniza și alte națiuni și organizații să solicite răspunderea legală de la oficialii comuniști chinezi, dar și să ceară despăgubiri pentru suferințele uigurilor”, după cum a declarat Dolkun Isa, președintele Congresului Mondial Uigur, care își are sediul în Germania.

Sursa RFA

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.