"Liberalul" Chirica o ajută pe Firea în bătălia cu PNL și USR de la București. Edilul Iașului, proiect care prevede o mită electorală similară cu cea dată de primărița PSD


"Liberalul" Chirica o ajută pe Firea în bătălia cu PNL și USR de la București. Edilul Iașului, proiect care prevede o mită electorală similară cu cea dată de primărița PSD

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va plăti câte 500 de lei primilor 1000 de donatori de sânge din perioada stării de alertă, măsura fiind o premieră la nivel naţional, relatează Agerpres. Edilul a afirmat că, din cauza pandemiei de COVID-19, multe persoane sunt reticente în a merge nu doar la spitale, ci şi să doneze sânge.

Ca urmare a apelurilor lansate de reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) către populaţie pentru a dona sânge, municipalitatea a decis să se alăture demersului şi să acorde câte 500 de lei primilor 1.000 de donatori din perioada stării de alertă.

"Sunt foarte mulţi factori care contribuie la diminuarea vizibilă a cantităţii de sânge recoltate de la donatori, fapt care duce la consecinţe foarte grave în salvarea de vieţi. Sunt foarte multe accidente rutiere, în spitale se fac intervenţii chirurgicale grele care necesită chiar şi transfuzii totale de sânge. Ne-am propus să facem un efort comunitar, motiv pentru care ne-am propus să alocăm un ajutor financiar pe perioada stării de pandemie. Mulţi dintre donatori evită în mod special de siguranţă să mai intre în centrele de transfuzii, dar încercăm să le atragem atenţia printr-o sumă de bani. E vorba de 500 de lei pentru fiecare persoană care donează o unitate completă, adică 400 de mililitri de sânge. Asta înseamnă că putem salva o sută de vieţi cu o mie de doze de sânge", a spus primarul Mihai Chirica.

Mihai Chirica a adăugat că, la fel ca şi până acum, rămâne în sarcina cadrelor medicale de la CRTS să facă triajul donatorilor de sânge.

Proiectul lui Mihai Chirica este similar cu cel lansat de primarul PSD Gabriela Firea, votat astăzi în Consiliul General al Capitalei, în pofida opoziției vehemente din partea PNL și USR. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța marți că va introduce pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi un proiect în baza căruia pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă ar urma să beneficieze de un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă sau pentru medicamente. (mai multe detalii AICI)

Liderul consilierilor municipali ai USR, Ana Ciceală, a afirmat, joi, că este "ilegal" şi "imoral" proiectul anunţat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, privind acordarea unui stimulent financiar pentru pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă.

"Proiectul acesta este şi ilegal şi imoral şi contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum. (...) În primul rând, pe calea legală, nu este, conform Legii 282, legal să donezi contra unei remuneraţii sânge sau alte componente sanguine. (...) O nouă ilegalitate propusă de primarul general, Gabriela Firea, a nu ştiu câta oară în aceşti patru ani dezastruoşi de mandat. În al doilea rând, proiectul acesta al Gabrielei Firea spune mai multe despre ea decât despre donatori. Această idee de a da bani pentru donarea de plasmă nu putea să se nască decât în mintea Gabrielei Firea şi dovedeşte faptul că pentru aceasta totul este despre bani, totul se tranzacţionează contra unor sume de bani. În realitate, nu este aşa. Oamenii şi donatorii îşi doresc să doneze sânge ca să ajute şi să ajute la vindecarea altor oameni care suferă de aceeaşi boală de care şi ei au suferit şi din care se recuperează tocmai pentru a ajuta la vindecarea lor", a explicat Ciceală, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului Primăriei Capitalei.

Totodatăm Ana Ciceală a subliniat că bolnavii de COVID-19 ar trebui să fie ajutaţi indiferent dacă donează plasmă sau nu.

"Din punct de vedere al politicilor publice, Gabriela Firea ne propune ceva ce ne aduce în rândul ţărilor din lumea a treia. Am vorbit cu numeroşi specialişti, medici, fundaţiile care se ocupă de donarea de sânge, dar şi cu Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti şi toţi spun că s-ar da cu o sută de ani în urmă politicile de donare a sângelui şi a plasmei, a componentelor sanguine în Bucureşti", a spus consilierul municipal.

Potrivit Anei Ciceală, Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti ar fi refuzat să semneze protocolul cu Primăria Capitalei în acest sens. Ea a anunţat că proiectul nu va fi votat de consilierii municipali ai USR.

La rândul său, liderul consilierilor municipali ai PNL, Stelian Bujduveanu, a precizat că nici liberalii nu vor vota acest proiect. (sursa: Agerpres)

În acest context, jurnalistul Mircea Marian (Newsweek) a semnalat pe Facebook că primarul Mihai Chirica, șef al PNL Iași, își sabotează colegii de la București prin demersul de a da o mită electorală similară cu cea dată de Firea, în condițiile în care Stelian Bujduveanu și Ana Ciceală au avut ieșiri publice prin care au criticat proiectul edilului pesedist al Capitalei.

Mircea Marian: "Băi, suntem în noaptea minții, nu vă supărați. Deci, aici, la București, toți spunem cât de populistă e Firea pentru că dă bani ălora de donează plasmă, ies Ciceală și Bujduveanu, adică USR și PNL, și o critică. “Din punct de vedere al politicilor publice, Gabriela Firea ne propune ceva ce ne aduce în rândul ţărilor din lumea a treia. Am vorbit cu numeroşi specialişti, medici, fundaţiile care se ocupă de donarea de sânge, dar şi cu Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti şi toţi spun că s-ar da cu o sută de ani în urmă politicile de donare a sângelui şi a plasmei, a componentelor sanguine în Bucureşti”, a spus Ciceală - care, repet, era alături de Bujduveanu de la PNL.

Și, azi, pe la prânz, apare șeful PNL Iași, primarul Chirica, și anunță că primii 1000 de ieșeni care donează sânge în perioada stării de alertă primesc câte 500 de lei. Băi, serios, ăla e atât de prost și nesimțit încât nu citește știrile sau îl doare la bască că își sabotează colegii din București și o ajută pe Firea???".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.