Firea pregătește o nouă mită electorală. Birchall, apel către bucureșteni: "Deșteptați-vă, fraților, și nu vă mai lăsați cumpărați cu 2 lei, indiferent cât de mari vă sunt greutățile de moment!"


Firea pregătește o nouă mită electorală. Birchall, apel către bucureșteni: "Deșteptați-vă, fraților, și nu vă mai lăsați cumpărați cu 2 lei, indiferent cât de mari vă sunt greutățile de moment!"

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți, că va propune Consiliului General al Municipiului București un proiect care să îi stimuleze cu tichete în valoare de 1.000 de euro pe cei care au suferit de COVID-19 și s-au vindecat, ca să doneze plasmă.

"Soluție salvatoare la două zile distanță! Pacienții cu forme grave de Covid-19 au nevoie urgență de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi. Cei aproape 30.000 de pacienți trecuți prin infecția Sars-Cov-2 ar putea să-i salveze pe cei care au forme mai dificile. Toate țările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieți. S-au creat, deja, programe naționale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu există un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătății că pacienții vindecați nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30 000 vindecați)", a susținut Gabriela Firea, marți dimineață, pe pagina de Facebook.

Edilul a spus că a scris un proiect în acest sens, care urmează să fie înaintat CGMB. Acesta va fi supus votului în ședința Consiliului General de joi.

"În esență, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienți tratați să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuții, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adaugă și un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub formă tichetelor de masă și/sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar și alte produse necesare", a adăugat Firea.

Totodată, Gabriela Firea a motivat acest proiect prin faptul că "suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională", în condițiile în care în timpuri normale legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare.

"Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege, pentru a salva cât mai multe vieți! Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severă a infecției Covid 19", a mai spus Gabriela Firea.

În acest context, fosta ministră a Justiției Ana Birchall a declarat că ultima inițiativă a Gabrielei Firea reprezintă, de fapt, mită electorală, primarul PSD încălcând chiar însuși principiul donației: "Nu se mai dau găleți, zahăr și ulei, cel puțin nu pe față, ci se dau direct bani, vouchere, excursii... Una peste alta, tot mită electorală se cheamă. (...) Dna Firea încalcă cu bună știință însuși principiul donației: atunci când donezi, nu aștepți nimic în schimb, cu atât mai puțin o plată în bani...cu atât mai mult cu cât donezi plasmă să salvezi alte vieți, nu?! Dar așa cum se propune de catre doamna Primar e de fapt un schimb murdar: bani din bugetul primariei pentru un vot... pentru doamna primar!".

Totodată, Birchall a lansat un apel către bucureșteni în mod particular și români la modul general să nu se mai lase mituiți electoral: "Deșteptați-vă, fraților, și nu vă mai lăsați cumpărați cu 2 lei, indiferent cât de mari vă sunt greutățile de moment! Acești leuți amărâți amanetează viitorul vostru și al copiilor voștri și se traduc prin lipsa apei calde și prin traficul infernal din oraș, de exemplu!".

Mesajul complet al Anei Birchall:

"Ai, n-ai mingea, tragi la poartă". Se zice că ar fi zis asta Hagi, dar nimeni nu bagă mâna-n foc, e mai mult o zicală din fotbal. Eu cu fotbalul nu știu prea bine, îi las pe băieții din familie să se manifeste plenar în direcția asta (Liverpool!)😂 Unde mi se pare însă că se potrivește zicătoarea asta deși nu e vorba de fotbal, e la acțiunile doamnei Firea: e sau nu e cazul, e nevoie sau nu e, doamna Primar e mereu dispusă să dea chestii, în general bani. Ce persoană darnică, nu? Dar e foarte ușor să fii darnic atunci când nu dai de la tine, atunci când stai pe un morman de bani strânși de la "fraierii" care muncesc și care plătesc taxe și poți să împarți cu generozitate din acei bani celor care te votează cu gândul că vor mai primi și data viitoare. Politica asta a pomenilor electorale a funcționat zeci de ani pe meleagurile dâmbovițene și se vede treaba că unii încă mizează pe ea - o combinație a tehnicii moderne a PR-ului de fațadă și a tradiției politicianiste înrădăcinate pe la noi. Doar că nu se mai dau găleți, zahăr și ulei, cel puțin nu pe față, ci se dau direct bani, vouchere, excursii... Una peste alta, tot mită electorală se cheamă. Cu referire la plata pentru donații propusă acum de doamna Primar, dna Firea încalcă cu bună știință însuși principiul donației: atunci când donezi, nu aștepți nimic în schimb, cu atât mai puțin o plată în bani...cu atât mai mult cu cât donezi plasmă să salvezi alte vieți, nu?! Dar așa cum se propune de catre doamna Primar e de fapt un schimb murdar: bani din bugetul primariei pentru un vot... pentru doamna primar! Oameni buni, e timpul să nu mai "cumpărăm" astfel de daruri otrăvite, e timpul să ne deșteptăm și să îi deșteptăm și pe cei de lângă noi care poate se mai bucura la asa "cadouri". Deșteptați-vă, fraților, și nu vă mai lăsați cumpărați cu 2 lei, indiferent cât de mari vă sunt greutățile de moment! Acești leuți amărâți amanetează viitorul vostru și al copiilor voștri și se traduc prin lipsa apei calde și prin traficul infernal din oraș, de exemplu!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.