Strategia PSD după succesul lui Iohannis de la Bruxelles. Deputat PNL: "Pesediștii vor trece la trăncăneala anti-UE și covidosceptică, vor da vina pe Soros, vor mârâi la Justiție!"


Strategia PSD după succesul lui Iohannis de la Bruxelles. Deputat PNL: "Pesediștii vor trece la trăncăneala anti-UE și covidosceptică, vor da vina pe Soros, vor mârâi la Justiție!"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European, că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene, indicând construcţia de spitale, şcoli, modernizarea marilor sisteme publice, precum şi reconstrucţia economică.

În acest context, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a subliniat că important este și cum se va raporta PSD la succesul președintelui Klaus Iohannis, căci este de așteptat ca GIO din Kiseleff să intensifice discursul anti-UE și covidosceptic, să dea vina pe Soros și să mârâie la Justiție. 

"Pentru PSD, modul în care se va raporta la succesul european al lui Klaus Iohannis - cu frustrare, adversitate sau, dimpotrivă, fair-play - e un test elementar de responsabilitate politica și patriotism. Până acum, e un capitol la care partidul Vioricăi Dancilă a dezamăgit întotdeauna", a precizat liberalul. 

Raețchi, pe Facebook: "Reușita impresionantă a președintelui Klaus Iohannis la summitul european de la Bruxelles, unde a obținut pentru România 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene (suma prevăzută inițial pentru planul de relansare era de 33 de miliarde de euro - și părea deja o performanță) reprezintă o veste excepțională. Și un moment de vârf pentru strategia diplomatică echilibrată a președintelui.

Mă tem însă că PSD nu va fi capabil să gestioneze acest moment. Și va alege calea radicalizării discursive pe tema pandemiei - cu conspirații, rezistență anti-UE și alte prostii.

Să mă explic. Există două moduri în care partidul lui Iliescu si Dragnea știe să comunice: unul axat pe economie ("ce dezastru!", "Guvernul zero" etc) și altul inspirat de vechile nostalgii național-comuniste. Dacă discursul economic nu funcționează, PSD trece automat la trancăneala eurosceptică, dă vina pe Soros și mârâie la Justiție. Asta a facut în epoca Dragnea: a venit la putere cu un discurs economic de tip "lapte și miere", iar când s-a dovedit incapabil să livreze bazaconiile din faimosul Program de Guvernare, a virat rapid spre "Soros a încercat să mă omoare" și "UE nu ne iubește".

Faptul că diplomația lui Klaus Iohannis aduce României 80 de miliarde de euro, deci o umbrelă economică necesară pentru depășirea crizei, va împinge PSD - incapabil să admită succesul unui adversar politic și veștile bune pentru țară - în corzile discursului "covidosceptic". Și e un lucru extrem de periculos în condițiile în care luna august va fi decisivă pentru conținerea pandemiei în limite controlabile. Pentru PSD, modul în care se va raporta la succesul european al lui Klaus Iohannis - cu frustrare, adversitate sau, dimpotrivă, fair-play - e un test elementar de responsabilitate politica și patriotism. Până acum, e un capitol la care partidul Vioricăi Dancilă a dezamăgit întotdeauna".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.