Arestarea unor colaboratori ai serviciilor secrete israeliene în Fâșia Gaza de către membrii grupării paramilitare Hamas, la începutul acestei luni, părea să fie un succes de proporții pentru palestinieni în lupta împotriva Israelului.
Comandanții Hamas s-au lăudat atunci și cu confiscarea unor echipamente de comunicare speciale și a unor sume mari de bani venite din Israel, odată cu arestarea colaboratorilor palestinieni ai serviciilor de informații ale armatei israeliene. Ministerul de Interne al Hamas a produs chiar și un clip de propagandă cu ocazia acestui succes, despre ”cavalerii Ministerului de Interne” care luptă împotriva celor ce vor să zădărnicească rezistența împotriva Israelului, deși nu era prima oară când Hamas făcea public faptul că a prins colaboratori ai serviciilor secrete israeliene, lucru care nu era de fiecare dată adevărat, epurările interne fiind justificate câteodată și prin eliminarea ”spionilor” israelieni – mai multe detalii AICI.
Descoperirile și arestările care au urmat la mai puțin de două săptămâni nu au mai fost însă făcute publice de cei de la conducerea Hamas, care parcurg acum una dintre cele mai negre perioade din istoria mișcării lor. Duminică a apărut în presa israeliană și în cea saudită informația că doar cu o zi înainte, Mohammed Omar Abu Ajwa, comandantul celei mai importante divizii a Brigăzilor al-Qassam, aripa militară a organizației Hamas, a reușit să fugă împreună cu fratele lui, în Israel, pe o șalupă militară israeliană, având asupra sa laptopul personal burdușit cu informațiile cele mai sensibile ale al-Qassam. În publicația The Arab Weekly se spune ca Abu Ajwa fusese arestat după ce fratele său, tot ofițer de rang înalt din al-Qassam, a fost prins întâmplător de o patrulă palestiniană cu 500.000 $ asupra sa, bani care îi fuseseră lăsați într-un punct de lângă graniță de oamenii agentului cunoscut cu numele de ”Dealer”, despre care se știe că se ocupă de plata colaboratorilor palestinieni ai Israelului – mai multe detalii AICI.
După evadarea și fuga în Israel a lui Abu Ajwa au fost arestați rapid și 16 colaboratori ai acestuia din al-Qassam, printre care se află și șeful unității care se ocupă de telecomunicații, cel al unității care se ocupă de colectarea informațiilor și seful brigăzii care se ocupă de supravegherea electronică, toți fiind acuzați că lucrau pentru Israel.
El însuși avusese printre atribuții și supravegherea electronică, ceea ce include și camerele de supraveghere din rețeaua de tuneluri folosită de al-Qassam.
Cei din Hamas au descoperit că Abu Ajwa lucra pentru Israel din 2009, ceea ce justifică isteria care a cuprins acum organizația palestiniană, care a înțeles că tot ce a construit cu migală în ultimii ani, de la tuneluri la capacitățile electronice, este cunoscut în detaliu de armata israeliană.
Brigazile al-Qassam se lăudaseră mult cu capacitatea de a întrece serviciile de informații israeliene în ”lupta creierelor” după ce reușiseră să treacă de momentul greu din 2014, când se înregistraseră pierderi foarte grele în Fâșia Gaza, în scurtul război purtat împotriva Israelului.
Ayman al-Raqab, profesor de științe politice la Al-Quds University, spune pentru Arab Weekly că Israelul nu a avut niciodată probleme în recrutarea colaboratorilor palestinieni, chiar din rândul militanților salafiști, deoarece mulți cedează ușor presiunii serviciilor secrete ori tentației banilor. Mai mult, spune Ayman al-Raqab, unii ajută Israelul din convingere religioasă, fiind convinși că un Israel mai puternic și arogant se poate prăbuși mai ușor. Istoria mișcării arată că al-Raqab nu greșește deloc când face aceste afirmații: însuși fiul șeicului Hassan Yousef, fondatorului organizației Hamas, a fugit în 2007 în Israel, după ce fusese aproape 10 ani informator al serviciilor secrete israeliene, iar în 2016 un alt membru din conducerea Hamas, Bassam Mahmoud Baraka ar fi fugit tot în Israel.
Acum însă, organizația Hamas, care are conducerea în Fâșia Gaza, are de făcut față unei alte crize imense, foarte posibil mai mare decât precedentele.
Purtătorul de cuvânt al organizației Hamas, Hazem Qassem, a negat inițial informațiile, chiar dacă au venit din mai multe surse, dar e de înțeles reținerea palestinienilor în a recunoaște că organizația lor militară nu a putut să ascundă nimic serviciilor secrete israeliene și a fost absolut neputiincioasă împotriva Israelului.