O comisie parlamentară din Olanda a descoperit ceea ce Erdogan anunțase cu ani în urmă: moscheile sunt cazărmile Turciei. Concluziile anchetei


  • ACP
  • Jun 26, 2020 18:22
  • 2632
O comisie parlamentară din Olanda a descoperit ceea ce Erdogan anunțase cu ani în urmă: moscheile sunt cazărmile Turciei. Concluziile anchetei

O anchetă realizată de parlamentarii olandezi dintr-o comisie care cercetează influența țărilor conduse de regimuri dictatoriale în Olanda, al cărei raport a fost prezentat public pe 25 iunie, a stabilit cât de puternică și nefastă este influența regimului Erdogan în interiorul comunității turce din Olanda, prin intermediul moscheilor finanțate de Ankara.

Practic, par reluate concluziile anchetelor realizate și prezentate anterior de autoritățile germane, care descoperiseră în 2019 că regimul Erdogan își ducea războiul împotriva comunității turcilor care nu sunt de acord cu politica actuală a Ankarei și împotriva membrilor minorităților din Turcia în jurul moscheilor din Germania, care sunt subordonate Directoratului pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) – mai multe detalii AICI.

Concluziile anchetei parlamentarilor olandezi arată că Ankara intervine grosolan și în afacerile interne ale Olandei, politica oficială a Turciei fiind ”perpetuarea viziunii sale a Islamului în Olanda prin intermediul moscheilor finanțate de Diyanet”, după cum a stabilit raportul comisiei parlamentare.

Diyanet are în Olanda o organizație numită Fundația Islamică din Olanda (ISN) care deține 148 de moschei (o treime din totalul moscheilor din Olanda) ai cărei imami sunt instruiți și plătiți de statul turc.

”Olandezii de origine turcă sau care aparțin vreunei minorități din Turcia, cum sunt kurzii ori alevii, alături de simpatizanții lui Gullen, sunt intimidați, amenințați, speriați de cei care lucrează pentru Diyanet. Martorii din anchetă au declarat că Diyanet/ ISN alimentează frica și intimidarea în comunitățile olandezilor de origine turcă”, se arată în raportul anchetei Parlamentului olandez.

Există moschei unde simpatizanții lui Gulen sunt interziși, iar imamii cer pe internet ca aceștia să fie raportați autorităților din Turcia. O audiere din Parlamentul Turciei (din anul 2016) a arătat că în 38 de țări, între care se află și Olanda, angajații Diyanet au participat la strângerea informațiilor pentru autoritățile turce. Însuși președintele ISN a publicat o listă a simpatizanților lui Gulen, în 2016.

Comisia parlamentară nu a putut stabili câți bani sunt trimiși de Ankara pentru ISN și a propus ca publicarea datelor financiare să devină obligatorie, pe lângă interzicerea totală a finanțării din exterior, în special din țările ai căror cetățeni nu se bucură de libertate.

Guvernul olandez este de acord cu propunerile comisiei numai că, din cauza complexității legale a situației, încă nu a fost luată o hotărâre definitivă. Ancheta a stabilit că, pe lângă organizațiile islamice subordonate politicii lui Erdogan, în Olanda operează și organizații islamice ce aparțin Frăției Musulmane ori salafiștilor susținuți de statele arabe din Golful Persic, care pun, la rândul lor, probleme mari cetățenilor și ordinii de drept din statul olandez – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.