VIDEO Tăriceanu sare în apărarea avocatei pensiilor speciale: "Weber a înțeles care este sensul profund al acestei instituții!"


VIDEO Tăriceanu sare în apărarea avocatei pensiilor speciale: "Weber a înțeles care este sensul profund al acestei instituții!"

Personajul care a propulsat-o pe Renate Weber în funcția de Avocat al Poporului, președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, nu a zis nimic în cele două ieșiri publice de astăzi privitor la demersul de a fi atacată la CCR impozitarea pensiilor speciale, în condițiile în care și parlamentarii ALDE au votat respectiva lege. În schimb, Tăriceanu a susținut că Guvernul Orban a internat abuziv asimptomaticii COVID-19: "Acțiunea Avocatului Poporului a ridicat o problemă foarte serioasă și anume a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor care au fost spitalizați cu forța în condițiile în care erau asimptomatici".

În acest context, Tăriceanu a făcut scut în jurul Renatei Weber, susținând că PNL vrea să acapareze toate instituțiile, un pas fiind cel al tentativei de a revoca din funcție actualul Avocat al Poporului, motiv pentru care "se impune sesizarea Parlamentului European și a Comisiei Europene, precum și a Comisiei de la Veneția". 

Evitând cu mare grijă tema pensiilor speciale și sesizarea făcută de Renate Weber la CCR contra unei legi votate și de ALDE în Parlament, Tăriceanu a simțit nevoia să apere și extrem de politizata CCR: "Pentru că judecătorii de la Curtea Constituțională refuză să devină slugile de curte ale dlui Orban, aceștia sunt atacați la baionetă!".

De altfel, nu e de mirare că Tăriceanu nu zice nimic despre sesizarea formulată de Weber la CCR împotriva pensiilor speciale. Reiterăm că deputata USR Cristina Prună a lansat o serie de acuzații grave la adresa ALDE, spunând că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu i-a ordonat Avocatei PSD Renatei Weber (fostă europarlamentară ALDE) să atace la CCR legea privind impozitarea pensiilor speciale, asta după ce a fost votat ieri în Parlament un proiect viciat care va fi declarat foarte probabil neconstituțional. (mai multe detalii AICI

Tăriceanu, pe Facebook: "Democrație doar cu aprobare de la Palatul Victoria!

Pentru că Avocatul Poporului refuză să devină avocatul guvernului Orban i se cere demiterea!

Pentru că judecătorii de la Curtea Constituțională refuză să devină slugile de curte ale dlui Orban, aceștia sunt atacați la baionetă!

În general tot ce nu e pe placul lui Ludovic trebuie demis și schimbat!

Periculoasă această boală a puterii de care s-a molipsit Ludovic Orban! Cred că i se trage de la nepurtarea măștii în preajma locatarului de la Cotroceni!

Periculoasă pentru că lovește în principiile fundamentale ale democrației, în instituții care, îi place sau nu, servesc interesul public și nu unul de partid!

Atacurile repetate la justiție, la parlament, la drepturile și libertățile cetățeanului se constituie în amenințări serioase la democrație și la statul de drept!

Știți că nu sunt adeptul plângerilor la Înalta Curte, pentru că eu cred că ne-am făcut prea mult rău spălându-ne rufele în public, dar această ofensivă la adresa democrației trebuie semnalată tuturor celor care mai au ochi să vadă și urechi să audă!

Cred că se impune sesizarea Parlamentului European și a Comisiei Europene, precum și a Comisiei de la Veneția! Atacurile repetate la justiție, la instituțiile fundamentale ale justiției și democrației parlamentare trebuie sancționate în orice fel cu putință. În plus, este clar că stăpânii acestor cotropitori PNL-iști nu se află în țară, ci în afara ei!".

Tăriceanu: "Liberalii vor să pună mâna pe toate instituțiile. Instituțiile care nu le cântă în strună trebuie mobiliate cu oameni docili, oameni de casă ai PNL. Acțiunea Avocatului Poporului a ridicat o problemă foarte serioasă și anume a încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor care au fost spitalizați cu forța în condițiile în care erau asimptomatici. E o problemă majoră cu care PNL va trebui să se confrunte. Foarte mulți cetățeni vor da în judecată statul pentru acest comportament abuziv. (...) Am analizat și PNL propagă niște minciuni grosolane. În primul rând, Avocatul Poporului nu este în niciun fel de conflict de interese. Avocatul Poporului, doamna Weber, nu are pensie specială, nu are dreptul la pensie specială. (...) În al doilea rând, în ultima perioadă toate sesizările pe care Avocatul Poporului le-a făcut la CCR au avut câștig de cauză, ceea ce dovedește că a înțeles care este sensul profund al acestei instituții. Orice principiu constituțional care este încălcat o duce în situația să sesizeze instituțiile abilitate, nu numai CCR. Pentru internările abuzive, doamna Weber a sesizat Ministerul Sănătății. (...) Toate aceste lucruri au făcut ca PNL să declanșeze această campanie care dovedește că a devenit un partid dictatorial, care vrea să controleze toate instituțiile".

Vedeți video de la minutul 4:50:


Amintim că PNL, prin liderul senatorilor liberali Daniel Fenechiu și prin liderul deputaților liberali Florin Roman, a depus astăzi la Parlament o cerere de "sesizare a Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului pentru audierea lui Renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună, demiterea acesteia din funcția de demnitate publică în care a fost numită".

În solicitarea formulată, PNL a invocat 2 motive pentru demiterea lui Weber din funcția de Avocat al Poporului: 1. Inițiativa prin care Weber a declanșat un mecanism de monitorizare privind posibila tortură aplicată pacienților COVID-19, în spitale. PNL a precizat că această inițiativă a afectat funcționarea sistemului sanitar în perioada pandemiei; 2. Sesizarea formulată de Weber la CCR contra impozitării pensiilor speciale. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.