Episcopul retras al Hușilor, Cornel Onilă, reținut pentru viol și abuz sexual asupra unui minor


Episcopul retras al Hușilor, Cornel Onilă, reținut pentru viol și abuz sexual asupra unui minor

Cornel Onilă, episcop retras al Hușilor în canon la Văratec, după implicarea sa într-un scandal sexual în care procurorii îi rezervaseră doar postura de victimă șantajată, a fost reținut de procurorii ieșeni pentru viol și abuz sexual asupra unui elev minor de la seminarul ortodox „Ioan Gură de Aur”, din orașul vasluian unde era profesor, scriu jurnaliștii de la Să fie lumină, potrivit Radio Europa Liberă România.

În același dosar, alături de Onilă a fost emis mandat și pentru fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, caterisit (destituit din rândurile clerului) și aflat acum în pușcărie, după ce l-a șantajat pe superiorul său ierarhic cu filmări ale abuzurilor sexuale pentru a obține funcția de episcop vicar de Huși și un loc pe viață în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alături de Onilă.

Jitaru este el însuși acuzat de mai multe fapte de viol și abuz sexual asupra unor elevi minori de la seminar.

La vremea instrumentării dosarului lui Jitaru, lui Onilă i s-a menținut doar postura de victimă șantajată, fără ca procurorii DNA Iași să-și pună întrebări în cheie penală despre faptele cu care era șantajat.

Deși s-a retras din prima linie a ierarhiei bisericești, Onilă și-a păstrat statutul și demnitatea, măicuțele de la mănăstirea Văratec (județul Neamț) fiind obligate să i se adreseze, conform demnității arhierești, cu „preasfințite”.

Printr-o decizie a Sfântului Sinod, care l-a judecat în 2017, a fost trimis să-şi ispăşească păcatele într-o casă de oaspeţi a Mănăstirii Văratec. Pe lângă salariul aferent funcţiei de episcop (retras), beneficiază de aghiotant, şofer, fiind îngrijit şi hrănit de măicuţele de la mănăstire.

La scurt timp de la „condamnarea” sa, a fost văzut în vacanță în Alsacia, la mai multe restaurante din zonă, în ținută de mirean.

Mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.