Coreea de Nord lansează rachete de croazieră și pregătește parada militară, dar tocmai a tăiat rațiile ofițerilor. Foametea din țara-lagăr


  • ACP
  • Apr 13, 2020 18:12
  • 1859
Coreea de Nord lansează rachete de croazieră și pregătește parada militară, dar tocmai a tăiat rațiile ofițerilor. Foametea din țara-lagăr

Marți dimineață, în Coreea de Nord a avut loc un exercițiu militar în cursul căruia armata nord-coreeană a lansat mai multe rachete de croazieră din provincia Kangwon, de pe coasta estică a țării, către mare. Experții armatei sud-coreene cred că este vorba de rachete anti-navă, testate de regimul comunist pentru a face dovada puterii sale atât pe plan intern cât și pentru restul lumii, exact în mijlocul crizei care a lovit toate țările lumii – mai multe detalii AICI.

Acesta este al cincilea test militar de anvergură desfășurat de armata nord-coreeană de la începutul anului. În același timp, imagini din satelit arată că dictatura comunistă a reluat pregătirea paradei militare și pentru anul acesta, după ce, în ianuarie, la începutul crizei produse de pandemie, fuseseră oprite exercițiile de defilare, probabil pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Exercițiile, care au ținut până pe 12 aprilie, se fac într-o zonă specială, poligonul Mirim din Phenian, și par totuși să fie făcute cu mai puțini soldați decât anul trecut – mai multe detalii AICI.

Parada de forță a regimului comunist vine după ce fusese dat un ordin, pe 1 aprilie, de reducere a rației alimentare pentru ofițeri doar la 10 zile pe lună, pentru următoarele 6 luni. Astfel, unul dintre marile avantaje oferite ofițerilor armatei nord-coreene e drastic diminuat, după ce, până acum, ei fuseseră feriți de criza alimentară perpetuă a regimului comunist. Acum ei vor trebui să caute hrană ca și ceilalți cetățeni ai țării, ceea ce ar fi fost greu de imaginat că se va putea întâmpla. De regulă, in Coreea de Nord se intră, din luna martie, în ceea ce poartă numele de ”austeritatea de primavară”, adică în perioada când criza alimentară devine mai severă din cauza terminării rezervelor de hrană ale țării, dar militarii beneficiau și în acestă perioadă de aceleași rații alimentare din restul anului care, fără să fie grozave, le permiteau să nu stea cu grija hranei pentru ei și familiile lor. Surse din interiorul țării afirmă că militarii cred că această taiere are loc din cauza crizei produse de pandemia actuală – mai multe detalii AICI.

În armata nord-coreeană se crede că totuși, la vară, când se vor recolta cerealele, parte din rații vor fi restabilite, deși e clar că ținta regimului comunist e să reia acordarea normelor de hrană pentru ofițeri pe data de 10 octombrie, când va avea loc aniversarea a 75 ani de la înființarea Partidului Muncitorilor din Coreea – mai multe detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.