VIDEO Adio șomaj tehnic pentru bugetari? Disensiuni între Orban și Cîțu: "La MFP nu am discutat despre așa ceva!"


VIDEO Adio șomaj tehnic pentru bugetari? Disensiuni între Orban și Cîțu: "La MFP nu am discutat despre așa ceva!"

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a avut luni seară, la Digi24, o viziune diferită comparativ cu cea a premierului Ludovic Orban în ceea ce privește șomajul tehnic pentru bugetari. Premierul Ludovic Orban declara pe 8 aprilie că Guvernul pregătește o OUG prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea respectivelor instituții. Orban spunea că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni vor primi 75% din salariul brut de încadrare.

CONSULTAȚI ȘI: VIDEO Orban trimite în șomaj tehnic o parte dintre bugetari: "Măsura e gândită și urmează să fie implementată prin OUG!"

Cu toate acestea, Cîțu a precizat luni, 13 aprilie, că la Ministerul Finanțelor Publice nu este pusă în discuție o astfel de măsură, întrucât este nevoie la muncă, în lupta cu COVID-19, de fiecare om din administrația publică. De altfel, ministrul a subliniat că vrea o reformă a sectorului bugetar, "dar nu atunci când ne luptăm cu coronavirusul".

Cîțu: "Nu e ceva ce eu aș susține în acest moment. Este nevoie de fiecare om din administrația publică la muncă. (...) În ceea ce mă privește, la MFP nu am discutat despre așa ceva. Nu există un astfel de proiect. Eu știu discuțiile din spațiul public. Eu am susținut mereu o reformă a aparatului administrativ. Sunt cel care a spus că e nevoie de o reformă, dar spuneam acest lucru într-un moment în care România nu era într-o luptă cu COVID-19. În continuare la MFP facem această reformă, digitalizarea ANAF a mers mult mai rapid decât în orice altă perioadă, urmează digitalizarea MFP. Dar cred că astăzi este dificil să vorbim despre astfel de lucruri (șomajul tehnic pentru bugetari) pentru că nu poți să aplici o astfel de măsură unitar. Trebuie să faci reforma aparatului administrativ în momentul în care nu ai lupta cu criza din sistemul de sănătate. 

Nu cred că e momentul astăzi pentru așa ceva. Cred că trebuie să facem reforma aparatului administrativ pentru tot aparatul adminsitrativ, dar nu atunci când ne luptăm cu coronavirusul".

Vedeți video de la 08:30:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.