Gest salvator sau sinucigaș? Cu peste 600 decese pe zi, Spania permite reluarea activității pentru a salva economia. Savanții opinează unanim că e mult prea devreme


Gest salvator sau sinucigaș? Cu peste 600 decese pe zi, Spania permite reluarea activității pentru a salva economia. Savanții opinează unanim că e mult prea devreme

Spania - una dintre țările europene cele mai afectate de epidemia de coronavirus și unde încă se înregistrează peste 600 de morți pe zi - iese din blocajul total și permite unor companii să-și reia activitatea.

„E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială”, a spus premierul Pedro Sanchez, într-o conferință de presă duminică, care a urmat unei întâlniri cu liderii regionali, unii dintre ei reproșându-i că relaxarea restricțiilor va avea consecințe grave de sănătate.

Sanchez a precizat că măsurile generale impuse până acum rămân în vigoare, fiind permisă deplasarea la cumpărături și la locul de muncă. Se vor redeschide unele fabrici și șantiere de construcții dar toți angajații vor fi obligați să poarte mască de protecție.

Nu vor fi deschise însă restaurantele, cafenelele sau alte centre comerciale decât supermarketurile sau farmaciile, scrie corespondentul Associated Press la Madrid.

„Suntem de părere că aceste măsuri nu vor determina o sporire importantă a transmiterii (virusului). În caz contrar, firește, nu le-am fi adoptat”, a precizat María José Sierra, purtătorul de cuvânt al Centrului de comandă pentru situații de urgență din Spania.

Oamenii de știință sunt însă de altă părere, precizând că relaxarea izolării vine prea devreme mai ales pentru fabrici și șantiere.

Dr. Antoni Trilla, de la Universitatea din Barcelona, principalul consilier guvernamental în lupta cu pandemia, a precizat într-un interviu radiofonic că măsurile de carantină trebuie să continue, adăugând că Executivul nu s-a consultat cu specialiștii când a decis relaxarea izolării. „Este logic să încerci întoarcerea la normalitate în toate sectoarele economice, dar trebuie să ai un sistem de detecție, izolare și tratare a noilor cazuri foarte bine pus la punct”, a mai precizat dr Trilla.

Margarita del Val, virusolog în cadrul CSIC, cel mai important for științific public, a spus, de asemenea, că reluarea activităților industriale este nechibzuită și că decizia trebuia neapărat însoțită de un program de izolare a noilor cazuri de coronavirus. Del Val este susținătoare a ideii unei aplicații mobile europene care să-ți permită să afli dacă ești în proximitatea unei persoane testate pozitiv.

Reluarea activității în sectoare cum ar fi industria sau construcțiile nu înseamnă o reducere a urgenței sanitare, a și insistat Sanchez.

„Vreau să fiu foarte clar: nici măcar nu intrăm într-o a doua fază. Descaladarea va începe cel mai devreme în două săptămâni și va fi progresivă și prudentă”, a spus el potrivit El Pais.

„Cel mai important lucru pentru mine este sănătatea publică a cetățenilor. Acesta este singurul meu obiectiv: să salvez vieți”, a spus el, făcând apel la opoziție să se alăture efortului de reconstrucție a țării.

„E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială”, a mai precizat Sanchez.

Spania a înregistrat duminică, 12 aprilie, 619 decese de coronavirus, în creștere după trei zile consecutive de scădere. Sâmbătă se înregistraseră 510 decese de pe o zi pe alta, cifra cea mai scăzută în aproape trei săptămâni. Ritmul de creştere a noilor cazuri de contaminare este de 2,5%, cel mai scăzut procent de la izbucnirea epidemiei în Spania.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.